Κατεχόμενα: Το φαγοπότι Ερντογάν στο Βαρώσι με δικούς του “επενδυτές”

Τα επόμενα βήματα προέλασης της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, συνδέονται και με το πάρτι που κάνει ο Ερντογάν με το “κλαμπ” των φίλων του, επενδυτών και εργολάβων. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, το σχέδιο της Άγκυρας είναι να μετατρέψει την περιοχή σε κοσμοπολίτικη πόλη και ήδη το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου έχει την ομάδα που θα εμπλακεί.

Είναι η ίδια ομάδα, στην οποία προσφέρονται έργα εντός και εκτός Τουρκίας. Στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχουν γίνει κάποια έργα ενόψει και της μετάβασης εκεί του Τούρκου Προέδρου, στις 15 Νοεμβρίου, για “πικ νικ”, όπως ανακοινώθηκε. Πέραν από την ασφαλτόστρωση δρόμων έγινε και φωταγώγηση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσουν και σε άλλα έργα. Σταδιακά και πέραν από την επίσκεψη Ερντογάν, θα προστίθενται κι άλλα έργα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις, παρουσιάζεται ενοχλημένη με τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως, για την αδράνεια που επιδεικνύουν. Τέσσερις ημέρες μετά την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Αμμόχωστο, το ΥΠΕΞ επανήλθε υπό το φως και νέων εξελίξεων.

Σε επιστολή που αποκαλύπτουμε, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2020, προς την ειδική αντιπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου, επισημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να αποτρέψουν τις τουρκικές δράσεις.

Στην επιστολή, υπενθυμίζοντας στην κ. Σπέχαρ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει ανενόχλητη την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της για το παράνομο “άνοιγμα” ολόκληρης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο θέμα αυτό.

Πηγή: philenews.com