Όμιλος Κοπελούζου: Ηγετικός ρόλος στην ενέργεια με έργα στρατηγικής σημασίας

Ο ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος Κοπελούζου πρωτοπόρος και καινοτόμος δημιουργεί έργα στρατηγικής σημασίας, επενδύοντας στη χώρα και το έμψυχο δυναμικό της, στηρίζοντας την ελληνική Οικονομία.

Προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στις μεταβαλλόμενες οικονομικές, επιχειρηματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, ο Όμιλος αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που εμφανίζονται. Η σταδιακή ανάπτυξη, με όραμα και σχέδιο, δημιούργησε σταθερές βάσεις για την επίτευξη των στόχων. Σημαντικές συμμαχίες με διεθνείς οίκους έφεραν τεχνογνωσία και ανέπτυξαν την εξειδίκευση. Μαζί με τη συνέπεια και την ομαδική εργασία και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ο Όμιλος Κοπελούζου ηγείται, μεταξύ των πολλών δράσεων του, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Φυσικού αερίου και των κατασκευών ενεργειακών έργων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος έχει αναπτύξει και κατασκευάσει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, Φ/Β και υδροηλεκτρικών μονάδων, κατέχοντας σημαντικότατη θέση στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 450 MW. Επιπροσθέτως έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20MW καθώς και 10MW υδροηλεκτρικά πάρκα.

Ο Όμιλος Κοπελούζου διαθέτει σε φάση ώριμης αδειοδότησης περισσότερα από 2100 MW αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, με έμφαση στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους, αξίζει να επισημανθεί η ανάπτυξη μίας συστοιχίας αιολικών πάρκων ισχύος 1023 MW στο νησί της Κρήτης, το οποίο έτσι θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο πράσινο νησί παγκοσμίως. Παράλληλα σε ώριμη αδειοδοτική φάση είναι και η ανάπτυξη συστοιχίας 342 MW στα νησιά Κυκλάδων, Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος συμβάλλοντας ενεργά στην επίτευξή του στόχου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινες μορφές.

Στα ανατολικά τμήματα της χώρας, ο Όμιλος αναπτύσσει υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 216MW, το πρώτο ρεαλιστικό έργο του είδους του χάρις στο χαμηλό βάθος της θάλασσας.

Οι επενδύσεις του Ομίλου Κοπελούζου σε έργα αιολικών πάρκων θα δημιουργήσουν περισσότερες από 2.700 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, προσφέροντας στους κατοίκους των περιοχών, μέσω των λογαριασμών ρεύματος και των κοινωνικών δράσεων των τοπικών Δήμων, περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εξάλλου, ο Όμιλος έχει αναπτύξει σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες. Μεταξύ αυτών η Ιταλική Εταιρεία Enel Green Power (EGP) για την υλοποίηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ενώ άξια λόγου αποτελεί η υπογραφή, το 2018, συμφωνίας συνεργασίας για από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων με τον κινέζικο Όμιλο China Energy Investment Corporation Ltd που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στο κόσμο, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές.

Ηλεκτρική Ενέργεια

O Όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσει στρατηγικές επενδύσεις στη Θράκη και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 662 MW στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η νέα ενεργειακή επένδυση που σχεδιάζεται, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει την αδειοδοτική της διαδικασία και θα αναδείξει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα, ως ενεργειακό κόμβο των διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα είναι η πιο μοντέρνα από πλευράς τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας ύψιστο βαθμό απόδοσης, και σχεδιάζεται να έχει τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023.

Η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου κινείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τάσης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» στην ηλεκτροπαραγωγή, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφοδοσίας και της ευστάθειας του συστήματος, καθώς οι ΑΠΕ θα αυξάνουν ολοένα περισσότερο τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα.

Φυσικό αέριο

Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει μακρόχρονη και αδιάλειπτη παρουσία τομέα του φυσικού αερίου, από το 1991 μέσω της εταιρείας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε., μίας μικτής ελληνορωσικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν εξίσου η ρωσική GAZPROMEXPORT LLC (100% θυγατρική της PJSC GAZPROM) και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Το βασικό αντικείμενο της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε είναι η εισαγωγή και πώληση φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά, στην οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 ενώ από το φθινόπωρο του 2016 πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις της τάξεως του 1 δισ. m3 φυσικού αερίου.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε., έχοντας εξασφαλίσει από την PJSC GAZPROM σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια μέσω μακροχρόνιας σύμβασης, θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ελληνική αγορά με ανάλογες ποσότητες και στο μέλλον.

Παράλληλα από την σύσταση της, η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. έχει δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή των σημαντικότερων ενεργειακών έργων υποδομής στον τομέα φυσικού αερίου και όχι μόνο.

Κατασκευή ενεργειακών έργων

O ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος μέσω των εταιρειών DAMCO ENERGY S.A. και της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E κατέχει ηγετικό ρόλο στην κατασκευή ενεργειακών έργων, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και παραδώσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θερμοηλεκτρικούς με καύσιμο λιγνίτη, σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο diesel και φυσικό αέριο, καθώς και σταθμούς σε διάφορα νησιά με μονάδες ντίζελ.

Χαρακτηριστικά έργα του Ομίλου στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 330 MW στην περιοχή της Φλώρινας (ΑΗΣ Μελίτης) καθώς και η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής diesel στα νησιά της Κρήτης (Λινοπεράματα), Ρόδου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Σύρου, Μυκόνου, Πάρου, Ικαρίας, Αμοργού, Άνδρου, Σαντορίνης, και Σύμης.

Στον τομέα των υποδομών φυσικού αερίου, ο Όμιλος έχει κατασκευάσει περισσότερα από 1.000 χλμ. αγωγών μεταφοράς υψηλής πίεσης, τον μοναδικό υφιστάμενο σήμερα σταθμό συμπίεσης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, καθώς και δίκτυα διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης, στον Πειραιά και στα Δυτικά προάστια.

Ο Όμιλος Κοπελούζου επενδύει στη χώρα και στους ανθρώπους της. Με συντονισμένες κινήσεις και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εθνική Οικονομία και στηρίζοντας έμπρακτα την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Δ. Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου