Με μενού την στρατηγική απέναντι στην Τουρκία θα δειπνήσουν αύριο οι ηγέτες της ΕΕ

Μια «στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία», θα πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με διπλωματική ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η οποία θα γίνει στο δείπνο της πρώτης ημέρας (1/10) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ίδιο βράδυ ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ της 19ης Αυγούστου 2020, ορισμένα κράτη μέλη αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Τότε οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για απο-κλιμάκωση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και υπενθύμισαν και επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις. Συμφώνησαν να επανέλθουν σε αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτού του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ίδια ενημέρωση τονίζεται μάλιστα ότι πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος Michel είχε αρκετές επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan και ταξίδεψε στην Ελλάδα και την Κύπρο για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Aναλυτικά, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την 1η και 2 Οκτωβρίου για ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συνάντηση θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Βρυξελλών με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την πρώτη τους συνάντηση εργασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ενημερωθούν για τις σχέσεις με την Κίνα, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 22 Ιουνίου 2020 και τη συνάντηση των ηγετών με τον Πρόεδρο Xi στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν άλλα θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ιδίως την κατάσταση στη Λευκορωσία, τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny και την κλιμάκωση του Nagorno-Karabakh. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου. Την Παρασκευή, η συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9:30 ώρα βρυξελλών με μια συζήτηση για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με αυτά τα θέματα. Θα υπάρξει επίσης ένα σύντομο σημείο σχετικά με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σχέση με την Κίνα, η 22η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Ιουνίου 2020 με μια ολοκληρωμένη ημερήσια διάταξη που αφορά τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Στις 14 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Xi μέσω τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. οικονομικά και εμπορικά ζητήματα · διεθνείς υποθέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα · και η πανδημία Covid-19 και η οικονομική ανάκαμψη. Στο Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν για τις σχέσεις με την Κίνα. Μια συνάντηση ηγετών ΕΕ-Κίνας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και του Προέδρου Xi έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης άλλες εξωτερικές υποθέσεις, όπως την κλιμάκωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny και την κατάσταση στη Λευκορωσία, ως συνέχεια της συζήτησής τους στις 19 Αυγούστου 2020.

Επιπλέον, καθώς τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ένα πρωτοφανές πακέτο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 και για την προώθηση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει πώς θα σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και θα εγκρίνει συμπεράσματα. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθούν στην επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό, καθιστώντας τις βιομηχανίες της ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, αυξάνοντας την αυτονομία τους και επιταχύνοντας την ψηφιακή μετάβαση.