Ο ΥΠΕΞ της Λιβύης τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με την Αγκυρα: Θα συζητήσουμε με Ελλάδα και Μάλτα για την ΑΟΖ

«Φωτιές» άναψε στην Άγκυρα ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μωάμεθ Σαϊάλα, ο οποίος την Πέμπτη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, ότι δεν θα βλάπτονται τα συμφέροντα της Λιβύης.


Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Σαϊάλα με τον επικεφαλής της Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Μουσταφά Σανάλα. Σύμφωνα με το γραφείο της κυβέρνησης της Τρίπολης (Al-Wefaq), η συνάντηση αφορούσε διάφορα θέματα, με το πιο σημαντικό να είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με Ελλάδα και Μάλτα και τον τρόπο επίλυσης αυτής της διαφοράς. Ο τρόπος διευθέτησης θέλησαν να είναι φιλικά προσκείμενος στο συμφέρον της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, χωρίς όμως το ζήτημα να έχει την έγκριση του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, ο Σανάλα κατέστησε σαφές ότι η εθνική εταιρεία πετρελαίου θα απαιτήσει από τις ξένες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, να αναστείλουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες ως αντικείμενο συνεχιζόμενης διαφοράς, έως ότου επιτευχθεί νομικός διακανονισμός που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών και δεν θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Λιβύης.

Δείτε το ρεπορτάζ: