ΗΠΑ: Σημαντικό βήμα η επιστροφή του Ορούτς Ρέις – Υποστηρίζουμε τον διάλογο

Στην επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα» καθώς και ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο επίλυσης των συνεχιζόμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις, υπήρξαν διπλά μηνύματα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ε.Ε..

Συγκεκριμένα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στη συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε βήμα αποκλιμάκωσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα έχουν την τρίτη τους συνάντηση ο Ελληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism).