Τι γράφει σήμερα ο τουρκικός τύπος!

-Yeni Safak: “Στο Καστελόριζο παρανομούν… δεν κάθεται ήσυχη η Ελλάδα” είναι ο σημερινός τίτλος της Yeni Safak, η οποία στοχοποίει για ακόμα μια μέρα το ελληνικό ακριτικό νησί.

-AKSAM: Για μια ακόμα μέρα η φιλοκυβερνητική AKSAM στοχεύει το Καστελόριζο, γράφοντας “πεντακόσια άτομα ο πληθυσμός του…και ανάμεσα τους δέκα στρατιωτικοί” και συμπληρώνοντας πως ” Αυτό είναι μια πρόκληση”.

AKŞAM Newspaper Headline on Thursday, September 10, 2020

-Turkiye: Κεντρικό θέμα στο σημερινό φύλο της Turkiye είναι οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Τουρκία και οι νέοι νόμοι που αφορούν την μεταφορά του πληθυσμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για μια ντουζίνα πλοίων που θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στην περιοχή.

TURKEY News September 10, 2020 Thursday Cuff

-Daily Sabah: Κεντρικό θέμα αυτή τη στιγμή στον ιστότοπο της Daily Sabah είναι ο νέος ισραηλινός αποκλεισμός στην Γάζα και η κατάσταση που επικρατεί στην Λωρίδα. Πολύ ψηλά όμως στην ατζέντα της Sabah είναι και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να στοχεύουν την Γαλλία.

-Hurriyet: Κεντρικό θέμα στον ιστότοπο της Hurriyet είναι αυτή την ώρα οι συζητήσεις των αρχηγών στρατού Τουρκίας και Γερμανίας, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Star: “Κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει”

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι ενεργούν καταβάλλοντας προσπάθειες για την εποικοδομητική επίλυση των διαφωνιών μέσω της διπλωματίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Οκτάι υπογράμμισε ότι κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει ενώ το πλοίο σεισμικών ερευνών Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις δραστηριότητες του με βάση το πρόγραμμα επίσης οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην υφαλοκρηπίδα της χώρας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο της αρχής της δικαιοσύνης και θα συνεχίσουν με το ίδιο τρόπο και στο μέλλον.

Vatan: “Τηλεφωνική συνομιλία Ακάρ- Καρενμπάουερ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα ομόλογο του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο κ. Ακάρ στην τηλεφωνική συνομιλία αντάλλαξε απόψεις με την Γερμανίδα ομόλογο του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης σε διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Sabah: “Ο υπουργός Τσαβούσογλου προς τον Γερμανό ομόλογο του: Μόνο μαζί και με αποφασιστικότητα μπορούμε να νικήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία”

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε tweet του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας για την επέτειο θανάτου του Ενβέρ Σιμσέκ ο οποίος δολοφονήθηκε στη Νυρεμβέργη στις 9 Σεπτεμβρίου 2000. Ο Τσαβούσογλου είπε:

«Αγαπητέ Χάικο, σε ευχαριστούμε για την ευαισθησία σου. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση εδώ και 20 χρόνια στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μόνο μαζί και με αποφασιστικότητα μπορούμε να νικήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μνημονεύουμε τον Ενβέρ Σιμσέκ.»

Hürriyet: “Η Τουρκία, μπορεί να αναπτυχθεί πάνω από 5% το 2021”

Ο υπουργός Θυσαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊρακ είπε ότι η τουρκική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη πάνω από 5% το 2021. Ο Άλμπαϊρακ τόνισε ότι σύμφωνα με κορυφαίους δείκτες το χειρότερο για την Τουρκία έχει μείνει πίσω και αναμένουν ταχεία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.