Βουλή: Προ ημερησίας το απόγευμα για την πανδημία του κορωνοϊού – Σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών

Με σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται να εγκαινιάσουν την φθινοπωρινή κοινοβουλευτική σεζόν οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς στις 5 το απόγευμα θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαριθμήσει τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει το σύστημα υγείας και την οικονομία από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας ενώ θα καταδικάσει όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και καλούν τον κόσμο σε ανυπακοή για τα μέτρα προστασίας. Θα επισημάνει ότι σε μεγάλο βαθμό η χώρα κατάφερε να τιθασεύει τον κορονοϊό και τους θερινούς μήνες που άνοιξε ο τουρισμός εξηγώντας πως συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην σχετική υγειονομική λίστα (αριθμός κρουσμάτων, νεκρών). Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στην αύξηση των διενεργούμενων τεστ, στην ενίσχυση των ΜΕΘ ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του εάν προκληθεί θα επικρίνει την στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως του Αλέξη Τσίπρα που επενδύει στην καταστροφολογία προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. O πρωθυπουργός είναι πιθανό να συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων αντίστοιχων κοινοβουλευτικών συζητήσεων και να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων αν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 12-13/9 θα παρουσιάσει το συνολικό πακέτο στο Thessaloniki Helexpo Forum. Τέλος, δεν αποκλείεται να διευρύνει την συζήτηση κάνοντας αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και στην αναγκαία ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση λόγω έλλειψης στρατηγικής από την κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο θα αναφέρει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των πολιτών για την ανάσχεση της πανδημίας ενώ θα ισχυριστεί πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στην κοινωνία και ιδίως τους νέους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει ότι οι θυσίες της κοινωνίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας σπαταλήθηκαν από λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ θα επικαλεστεί και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να υποστηρίξει ότι έρχονται μαύρες ημέρες για την οικονομία.

Για ελλείψεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα χαρακτηρίσει πρόχειρο το σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων ενώ αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της κοινωνίας και των ευαίσθητων δομών όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, δομές φιλοξενίας κ.α. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεννηματά ανέφερε στο αίτημά της για την διεξαγωγή της συζήτησης πως «η επικείμενη έναρξη της σχολικής περιόδου επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Κυριαρχούν μάλιστα αντί της ενημέρωσης και της πειθούς, οι απειλές και οι εξαγγελίες για «κυρώσεις» που φυσικά κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Επιλέγει η κυβέρνηση την αντιπαράθεση με την ίδια την κοινωνία και μάλιστα σε ένα χώρο που δεν προσφέρεται για πειράματα και αυτοσχεδιασμούς. Η έξαρση της κρίσης εντείνει και τα προβλήματα στην οικονομία που η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά».

Οξύτατη κριτική αναμένεται να ασκήσει και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας πως σε μια ακόμα κρίση το κόστος το πληρώνουν εργαζόμενοι και φτωχά νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, πιθανότατα, θα συνεχίσει την ρητορική αμφισβήτησης της χρήσης μάσκας ενώ αντιπολιτευτικούς τόνους θα σηκώσει και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιανης Βαρουφάκης.