Δένδιας από ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωση του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, κ. Υπουργέ, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής.