Πώς η Τουρκία ενέπλεξε τη Ρωσία στο παιχνίδι ισχύος στη Μεσόγειο

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, εμπλέκοντας και τη Ρωσία στο παιχνίδι ισχύος, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί και στο Αιγαίο.

Αναμένονται οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Γαλλίας, με αποτέλεσμα το θρίλερ στην περιοχή να συνεχίζεται και το θερμόμετρο να παραμένει ψηλά.

Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα χθες εξέδωσε δύο NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και ανατολικά της Κύπρου. Την αναγγελία έκανε αργά τη νύχτα της Τετάρτης ο σταθμός της Αττάλειας με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την Αγκυρα να τονίζει πως κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να ενοχληθεί το «Oruc Reis», το οποίο κάνει έρευνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το OnAlert, οι ρωσικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες μήνες πριν. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε επιχειρεί συχνά στην περιοχή, δεδομένου του ανοιχτού μετώπου στη Συρία.

Οπως αναφέρει η κυπριακή δημόσια τηλεόραση, πάγια τακτική της Ρωσίας, όταν σχεδιάζει ασκήσεις στη Μεσόγειο, είναι να αποτείνεται για έκδοση οδηγιών προς ναυτιλλομένους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο που εδρεύει στην Ισπανία. Η Μόσχα συνεχίζει τη συγκεκριμένη τακτική, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένως ζητήσει να αποτείνεται στις κυπριακές Αρχές και στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή στο Κύπρος Ράδιο.

Ως εκ τούτου, μόλις η Λευκωσία ενημερώθηκε για τη νέα ρωσική Navtex, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, ενημερώνοντας τα πλοία που θα κινηθούν στην περιοχή ότι είναι χώρος ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία, ως απάντηση, εξέδωσε δικές της NAVTEX, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η περιοχή είναι στη δική της ευθύνη. Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αντι-Navtex για την περιοχή ανατολικά της Κύπρου που δέσμευσε η Ρωσία για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.

Ενοχλημένη η Αγκυρα από τη μερική άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη NAVTEX ήρθε μετά την απόφαση για την άρση του εμπάργκο, από την Ουάσινγκτον, εξαγωγής μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.


Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι η απόφαση για άρση για έναν χρόνο του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς, δεν αφορά την Τουρκία, αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή.

Με νέα Navtex αντέδρασε η Κύπρος

Αντιδρώντας, η Δημοκρατία της Κύπρου εξέδωσε σήμερα αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης, σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύθηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:

35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

Καστελλόριζο: «Ψάχνεται» για θερμό επεισόδιο η Τουρκία -Σημάδεψαν με όπλα ελληνική φρεγάτα
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Οπως αποκάλυψε η ΕΡΤ, στην περιοχή νότια του Καστελλορίζου την προηγούμενη εβδομάδα συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία «ψάχνεται» για θερμό επεισόδιο, το οποίο απετράπη χάρη στην ψυχραιμία των ελληνικών πληρωμάτων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, την προηγούμενη εβδομάδα τουρκικό πολεμικό πλοίο σημάδεψε «ηλεκτρονικά» μία ελληνική φρεγάτα με στόχο να την εγκλωβίσει στο ραντάρ του, έχοντας, μάλιστα, στραμμένα τα όπλα προς αυτή.

Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας αντέδρασε με μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το «θερμό επεισόδιο» στην περιοχή.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα ελληνικά πληρώματα, ειδικά μετά το επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος», έχουν λάβει σαφείς εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ότι η Αγκυρα αναζητεί ευκαιρία για πρόκληση επεισοδίου με στόχο να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της στρατιωτικής εκπαίδευσης αεροπόρων για το 2020-2021 πέταξε με F-16 και προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ και τις Γαλλίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε λάβρος έναντι της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ: «Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν τον ρόλο του προστάτη και της ασπίδας. Θα έρθουν, και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς, αν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες αφού πήρατε την απόφαση άρσης του εμπάργκο στη νότια Κύπρο, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Ρωσία: Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν ζημιά στις σχέσεις Μόσχας-Λευκωσίας


Στο διπλωματικό παιχνίδι μπήκε και η Μόσχα, η οποία αντέδρασε στις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε σχόλιό του, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, εξέφρασε την έκπληξη της χώρας του για τη δήλωση της κ. Γκάρμπερ περί αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία.

Εκανε δε λόγο για επιθυμία των ΗΠΑ “να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας επιβάλλοντας το αίτημά τους για άρνηση πρόσβασης των ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου”.

Σπεύδει στην Κύπρο ο Λαβρόφ


Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, σπεύδει στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη την Τρίτη (08/09).

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κριτική Νταβούτογλου σε Ερντογάν: Διακινδυνεύει στρατιωτική σύγκρουση στη Μεσόγειο


Την ίδια στιγμή, πυρά κατά του Ερντογάν, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία, δήλωσε στο Reuters ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.