Τούρκος ειδικός: Δεν αποτελεί καλή είδηση η απόκτηση γαλλικών Rafale από την Ελλάδα

Με τίτλο: «Δηλώσεις από ειδικό: η ελληνική αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή;», δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ακίτ, αναφέρεται στις πληροφορίες για την άμεση απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale, από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ο ειδικός σε θέματα αμυντικών τεχνολογιών και αμυντικής πολιτικής Αρντά Μεβλούτογλου επεσήμανε πως: «δεν αποτελεί καλή είδηση για την Τουρκία», ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν αλλάζουν οι ισορροπίες» υπέρ της Ελλάδας.

«Αν είναι αληθινή η είδηση πως η Ελλάδα θα αγοράσει αεροσκάφη τύπου Ραφάλ και αγοραστούν 18 μόνο αεροσκάφη, οι ισορροπίες δεν αλλάζουν, αλλά πάλι δεν είναι μία καλή είδηση. Επίσης για την εκπαίδευση και τις υποδομές για αυτά τα αεροσκάφη, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα. Ο εξοπλισμός όμως αυτών των αεροσκαφών με πυραύλους Μετεόρ δεν είναι καθόλου καλό για εμάς» δήλωσε ο Μεβλούτογλου, επισημαίνοντας πως εάν η χώρα μας πραγματοποιήσει αυτή την αγορά η Τουρκία θα πρέπει να εξισορροπήσει την κατάσταση, με την αγορά αεροσκαφών F-16 Viper κάτι που φαντάζει αδύνατο λόγω της στάσης των ΗΠΑ, μετά την προμήθεια συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον ο μόνος δρόμος φαίνεται να είναι είτε η αγορά αεροσκαφών F-16 Viper, είτε ο εκσυγχρονισμός των F-16 κατά προτίμηση με το ραντάρ AESA. Αλλά πιο σημαντικό από αυτό ή στην πραγματικότητα ενδεχομένως ο μόνος δρόμος, είναι να εστιαστούμε όχι στην πλατφόρμα αλλά στην ικανότητα και στον αντίκτυπο.

Καθήκοντα όπως επιθέσεις αέρος προς ξηρά μεγάλου βεληνεκούς, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, ηλεκτρονικός πόλεμος, τακτική αναγνώριση και υπέροχη στον αέρα είναι καθήκοντα τα οποία δεν είναι των αεροσκαφών άλλα καθήκοντα που ανήκουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και εκεί πρέπει να διανεμηθούν» κατέληξε ο Τούρκος ειδικός σε θέματα αμυντικών τεχνολογιών και αμυντικής πολιτικής.