Δημοσκόπηση για τους πρόσφυγες: Απειλή τους θεωρεί το 65% των νησιωτών

Ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα ως προς τους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτυπώνει έρευνα της Kapa Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου κάνει λόγο για απειλή για τη χώρα.

Πολύ περισσότερο, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με εκείνο αντίστοιχης έρευνας του Σεπτεμβρίου του 2019. Τότε το 56% έλεγε ότι “οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο”.

Στον αντίποδα το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λογω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.

Στην έρευνα που o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρέδωσε  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης που έκανε ο ίδιος στο τελευταίο του ταξίδι στις Βρυξέλλες  εννέα στους δέκα κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους.

Στα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 1.203 ατόμων από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου:

– Το 56% εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση

– Το 70% αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια

– Το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο “αρκετά δεκτικό” καθεστώς που επικρατεί στην Ελλάδα.