Φινλανδία: Να μιλήσει με τον Πούτιν θα επιδιώξει ο πρόεδρος Νιινίστο

Αντιδράσεις στη Μόσχα και, εσχάτως, και στην Άγκυρα, έχει προκαλέσει η πρόθεση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από το Κρεμλίνο δηλώνουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη τους» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

«Ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν» δηλώνει ο Ντράγκι

Εν τω μεταξύ μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν». Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».