Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ: Στο επίκεντρο η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα, Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογος του Σι ΤζινπίνγκΟι δύο ηγέτες εστίασαν στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που έχει προκύψει από τον πόλεμο, ενώ απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την συνομιλία.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση τους να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο Μακρόν και ο Σι συζήτησαν την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Υπό το πρίσμα των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της Covid-19 σε σχέση με τις μετακινήσεις στην Κίνα, ο Μακρόν κάλεσε την Κίνα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της εκεί γαλλικής κοινότητας, ιδίως με τη διατήρηση των αεροπορικών συνδέσεων με τη Γαλλία, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αεροδρόμια και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά δεν θα χωρίζονται από τους γονείς τους.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για αντιπαραθέσεις, που θα προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και παρατεταμένη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ’ ότι η ίδια η κρίση, δήλωσε την Τρίτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στον Γάλλο ομόλογο του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρώπης, να ασκούν αυτόνομη διπλωματία αντί να συμμαχούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί «νοοτροπία ψυχρού πολέμου».

Ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε επίσης, πως ελπίζει η Γαλλία να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των δεσμών Κίνα, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.