Φουντώνουν οι αντιδράσεις για μηδενισμό του ΦΠΑ στο χαρτί και στα έντυπα

Συνεχίζονται οι πιέσεις της αγοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον μηδενισμό του ΦΠΑ στο χαρτί και στα έντυπα. Μετά τους εκδότες ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) ζητά από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μηδενισμό του ΦΠΑ στο βιβλίο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Η Ομοσπονδία, αναφέροντας την απόφαση του Ecofin, το οποίο «συνέστησε» στα κράτη-μέλη να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στα έντυπα και στο βιβλίο, σημειώνει πως κάποιες χώρες, όπως η Αγγλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Ουκρανία και η Γεωργία, ήδη έχουν προχωρήσει στην απόφαση αυτή. Στην Ελλάδα, ο ΦΠΑ στα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, όπως και στα audiobooks, είναι 6% στη λιανική πώληση. Στη διαδικασία της παραγωγής ωστόσο ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 24%. Οι εκδότες βιβλίου ζητούν να υπάρξει τουλάχιστον εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εκτύπωσης και πώλησης βιβλίων, στο 6%.

 

Πιο κοντά στην Cosmote TV ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας μεγάλης συνεργασίας με την Cosmote TV. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες συζητήσεις και η υπογραφή της συμφωνίας είναι πιο κοντά από ποτέ, δίνοντας δύναμη και ισχύ και στις δύο πλευρές. Η Cosmote TV, που έχει από πέρυσι ακόμα στο δυναμικό του τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ,  θα έχει τις τρεις από τις τέσσερις σημαντικότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ παίζει ακόμα στο «γήπεδο» της Nova και την επόμενη σεζόν αναμένει τις εξελίξεις, όπως και οι μικρότερες ομάδες. Η προοπτική της συμφωνίας Ολυμπιακού – Cosmote TV ισχυροποιεί τον φορέα συνδρομητικής τηλεόρασης, εν όψει του ανταγωνισμού με τη United Media στο συγκεκριμένο πεδίο αλλά και της έλευσης των μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Disney, με τη streaming υπηρεσία Disney+. Πρακτικά το πλεονέκτημα της Cosmote TV θα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ταυτόχρονα ο πλούτος των τηλεοπτικών σειρών που διαθέτει, σε συμφωνία με μεγάλα στούντιο. Ο κρυφός άσος είναι ο διπλασιασμός των ταχυτήτων στο internet. Το σχέδιο του ΟΤΕ εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ και θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να συγκεντρώσει συνδρομητές, παρέχοντας σταθερή, κινητή τηλεφωνία, γρήγορο internet και συνδρομητική τηλεόραση.

 Αποχωρήσεις και νέα πρόσωπα στο Open

Δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει το Open ο Ιβάν Σαββίδης, όπως διαμηνύει, ούτε να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών. Οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, που ελέγχουν τον Αστέρα Τρίπολης, έχουν κάνει κρούση και περιμένουν τις εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται να αποκτήσουν μειοψηφικό ποσοστό στη Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ. Την ίδια ώρα, στην “έξοδο” βρίσκονται δύο βασικοί συντελεστές του Τμήματος Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι Ακης Παυλόπουλος και Φαίη Μαυραγάνη. Ο Παυλόπουλος θα αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του στο τέλος της τρέχουσας σεζόν, περί τα μέσα Ιουλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, αν και ακούγεται ότι έχει ήδη κλείσει συμφωνία με έτερο κανάλι. Γνωστό είναι πάντως το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές του Open: Τη θέση του θα πάρει η Μάριον Μιχελιδάκη, που έφυγε πρόσφατα από την ΕΡΤ και έχει ήδη ξεκινήσει εκπομπή στο κανάλι του Ιβάν. Για την δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Φαίη Μαυραγάνη πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίκεται κοντά στον Antenna, από τον οποίο έχει δεχθεί πρόταση να αναλάβει την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων και μιάς εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του Open βολιδοσκοπεί δημοσιογράφους – όχι παρουσιαστές – άλλων καναλιών, για το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο δυναμικό του σταθμού και να αναλάβουν την παρουσίαση εκπομπών διαλόγου και ενημέρωσης.

Αποτιμάται το Action 24

Θετική είναι η ανταπόκριση του Διονύση Παναγιωτάκη στην κρούση των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καυμενάκη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αποτίμηση της τηλεοπτικής επιχείρησης που εκπέμπει στην Περιφέρεια Αττικής. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την εφημερίδα «Action Press» στις 7 Μαΐου, εν όψει των επερχόμενων εκλογών,  στηρίζοντας τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

 Ψάχνουν λύσεις

Το ενδεχόμενο μετακίνησης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 19:00 εξετάζει η διοίκηση της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τον παρουσιαστή/τρια αλλά και για τα πρόσωπα που αποφασίζουν στον τομέα της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης.

Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην ΕΡΤ

Άνοιξαν θέσεις εργασίας και στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο Δημόσιο. Η εταιρεία μετέχει στο πρόγραμμα για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με μετατάξεις από άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ζητά 16 άτομα, 13 στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, στις ειδικότητες διοικητικών γραμματέων και νοσηλευτή, ηλεκτρονικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών. Εν τω μεταξύ, τις αθλητικές εκδηλώσεις και τη μετάδοση διοργανώσεων της FIFA και της UEFA other events για το 2023 και 2024 εξασφάλισε η κρατική τηλεόραση από την EBU. Για το 2023 η ΕΡΤ θα πληρώσει στην EBU 24.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και φόρων, για την UEFA και 12.000 ευρώ για τη FIFA.

Oι “στυλοβάτες” του ΕΔΟΕΑΠ

Το ποσό των 339.999 ευρώ θα πληρώσει η ΕΡΤ για τον μήνα Μάρτιο στον ΕΔΟΕΑΠ, ποσό που αφορά την εισφορά του 2% υπέρ του ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ο ΕΔΟΕΑΠ στηρίζεται στα μεγάλα ποσά που πληρώνουν κάθε μήνα μαζί με την ΕΡΤ η Cosmote TV και η Nova. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για τα χρήματα που έχουν καταβάλει τα ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ για την εισφορά του 2%.

H τηλεθέαση το Πάσχα

Tη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα τα μεγάλα κανάλια κατέγραψαν μερίδιο 64,8%, σχεδόν πέντε μονάδες κάτω από τη συνήθη εβδομαδιαία τηλεθέασή τους. Κερδισμένα ήταν τα περιφερειακά και τα συνδρομητικά κανάλια, που κατέγραψαν ποσοστό 24,5% (σχεδόν 4,5 μονάδες αύξηση) και η ΕΡΤ, η οποία ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 10% φτάνοντας το 10,7%. Όσον αφορά την κρατική τηλεόραση, τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η ΕΡΤ2, που έφτασε το 3%, ενώ η ΕΡΤ1 διατήρησε το 5,8% και η ΕΡΤ3 είχε 1,9%. Στην ιδιωτική τηλεόραση τρεις διεκδικούν την κορυφή. Το Mega βρέθηκε στην πρώτη θέση με 12,6%, ακολούθησε ο Alpha με 12,5% και ο ΣΚΑΪ με 12,2%. Ο ΑΝΤ1, αντιθέτως, κατέγραψε πτώση στο 10,2%, το ίδιο και το Star, που είχε 9,8%, ενώ το Open είχε μικρή αύξηση στο 5,8%. Τέλος, το Μακεδονία TV παρέμεινε στο 1,7%. Σε επίπεδο ομίλων, Alpha – Star συγκέντρωσαν 22,3% και τους ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV 11,9%.

 Πρόστιμα οπαδικής βίας στα ΜΜΕ

Ρόλο εποπτικού οργάνου στον έλεγχο και στην επιβολή προστίμων σε όσους υποκινούν και ενθαρρύνουν την οπαδική βία δίνει ο ν. 4908/2022, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας. Πλέον στη διαδικασία επιβολής προστίμων για «παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή επιδοκιμασία» φαινομένων βίας από τον «έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και από το διαδίκτυο» από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού, θα ζητείται προηγουμένως η γνώμη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και του ΠΣΑΤ. Οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουν να εκφέρουν γνώμη σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών. Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε φυσικά ή εταιρικά νομικά πρόσωπα, σε ιδιοκτήτες και εκδότες ΜΜΕ και  φτάνουν τα 5.000 – 500.000 ευρώ.  Στη διαδικασία ελέγχου προβλέπεται πλέον και η υποχρεωτική ακρόαση του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, όπως συμβαίνει στο ΕΣΡ. Επιπλέον, αν το ελεγχόμενο μεταδιδόμενο γεγονός ενθάρρυνσης ή επιβράβευσης οπαδικής βίας ή ρατσιστικής συμπεριφοράς έγινε από ραδιοτηλεοπτικό Μέσο, το θέμα παραπέμπεται από την επιτροπή του υπουργείου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να επιβάλει τα πρόστιμα.

 Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

Το δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης, θεσμός που υπήρξε σημείο αναφοράς για τον κόσμο της ενημέρωσης στην Ελλάδα, αναβιώνει φέτος, 14 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, με ανανεωμένο σχήμα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου, και ο σχεδιασμός του αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας των διοργανωτών, που έγινε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Συμμετείχαν  η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  (την εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, και συμμετείχε στη συνάντηση η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της ΠΑΜΘ, Κατερίνα Φωτιάδου), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (την εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΔΣ Έλενα Ριζεάκου) και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (την εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Βασίλης Κοντογουλίδης). Το θεματικό περιεχόμενο της διοργάνωσης για το έτος 2022 θα έχει σημεία αναφοράς τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την Ενημέρωση: την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανιχνεύσουν πώς ανταποκρίνονται η Πολιτεία, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στις σχετικές προκλήσεις. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις θα είναι η προσπάθεια να αποτελέσουν οι εργασίες του Συνεδρίου αφορμή για διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που μοιράζονται την ανάγκη και την προσδοκία για υγιές περιβάλλον Ενημέρωσης. Επιπλέον στη διοργάνωση θα  συμμετάσχουν εισηγητές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αντικείμενο τα ΜΜΕ και την Ενημέρωση, ώστε η Σαμοθράκη να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των τόπων που υποδέχονται και προωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες. Το πλήρες πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου επεξεργάζεται αυτό το χρονικό διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή του, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι ενώσεις συντακτών της χώρας. Θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου, μαζί με το σχήμα υποστηρικτών της διοργάνωσης.

Διαμάχη με την Digea

Ανοιχτή παραμένει η διαμάχη του Δήμου Σερρών με την Digea για το ενοίκιο δημοτικής έκτασης στην οποία η εταιρεία είχε τοποθετήσει αναμεταδότη ψηφιακού σήματος. Η αντιδικία αφορά ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ για έναν χρόνο και την προσφυγή κατέθεσε η Digea. Θυμίζουμε ότι, αντίστοιχη δίκη έχασε ο Δήμος Ιωαννίνων, μετά τη γνωμοδότηση της ΕΕΤΤ για τη χρήση των οικοπέδων στους οποίους λειτουργούν τηλεοπτικοί πομποί ψηφιακού σήματος.

Πτώχευση κήρυξε ο ιδρυτής του Infowars

Σε πτώχευση κήρυξε τον ιστότοπο Infowars ο ιδρυτής του, ο  Άλεξ Τζόουνς, σε βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί πολλές αγωγές από γονείς θυμάτων της σφαγής στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο. Με την προσφυγή στο λεγόμενο «κεφάλαιο 11» του πτωχευτικού κώδικα, ο Τζόουνς μπορεί να παγώσει τις διαδικασίες ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, ώστε να του δοθεί χρόνος να αναδιαρθρώσει τις εταιρείες του, οι οποίες μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία. Ο ιδρυτής του Infowars, ενός ακροδεξιού ιστότοπου που πρόβαλε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, διώκεται εδώ και πολλά χρόνια από τους γονείς των μαθητών του Σάντι Χουκ. Η σφαγή αυτή, στο Νιούτον του Κονέκτικατ, σόκαρε την Αμερική το 2012, ωστόσο ο Τζόουνς υποστήριζε ότι ήταν «σκηνοθετημένη» από αντιπάλους της οπλοκατοχής και ότι παιδιά και γονείς ήταν ηθοποιοί. Στη σφαγή αυτή έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι: 20 μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και έξι ενήλικες. Οι γονείς των μαθητών προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του Άλεξ Τζόουνς, ζητώντας του να παρουσιάσει λογιστικά έγγραφα, αφού υποστήριζαν ότι κέρδισε εκατομμύρια δολάρια διαδίδοντας τις θεωρίες του. Ο ίδιος παραδέχτηκε κατόπιν δημοσίως ότι οι δολοφονίες των παιδιών ήταν αληθινές. Ο 48χρονος Τζόουνς διώκεται από δικαστήρια του Τέξας και του Κονέκτικατ. Το Νοέμβριο, μια δικαστής του Κονέκτικατ είπε ότι μπορεί να του επιβληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στους γονείς. Η κήρυξη πτώχευσης αφορά επίσης τις εταιρείες Alexander (σ.σ. από το πλήρες όνομά του), Jones IWHealth και Prison Planet TV.

Bottega Radio από Bottega Veneta και το NTS

Φωνή θέλησε να δώσει στη φίρμα του ο ιταλικός οίκος μόδας Bottega Veneta. Ο οίκος εξαφανίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο από όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να εξερευνήσει νέους τρόπους να κινήσει το ενδιαφέρον συνεργατών και κοινού. Πρώτη κίνηση, τα εγκαίνια του ψηφιακού περιοδικού Issued. Τώρα, ραδιοφωνικό show· ένωσε τις δυνάμεις του με την παγκόσμια μουσική πλατφόρμα και ραδιοφωνικό σταθμό NTS για να δημιουργήσει νέα πολιτιστική συνεργασία και μηνιαία ραδιοφωνική σειρά.