Μυστήριο με την εκτόξευση ρωσικού πυραύλου με άκρως απόρρητο στρατιωτικό φορτίο

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε την Παρασκευή από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της πόλης Μίρνι στη βορειοδυτική περιοχή Αρχαγκέλσκ Ομπλάστ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ένα διαστημικό «πλήρωμα μάχης» μετείχε στην εκτόξευση του άκρως απόρρητου στρατιωτικού φορτίου, που σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ πιθανώς αποτελεί ένα δορυφορικό σύστημα στρατιωτικού ραντάρ για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βίντεο από τη νυχτερινή εκτόξευση δείχνει τον πύραυλο να σχίζει τον ουρανό από απόμερη τοποθεσία. «Από το Κρατικό Δοκιμαστικό Κοσμοδρόμιο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Κοσμόδρομιο Πλεσέτσκ) στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ, το πλήρωμα μάχης των Διαστημικών Δυνάμεων της Αεροδιαστημικής Δύναμης VKS εκτόξευσε επιτυχώς ένα ελαφρύ όχημα εκτόξευσης κλάσης Angara-1.2 με διαστημόπλοιο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», ανέφερε η σχε3τικήγ ανακοίνωση.

Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση το κέντρο ελέγχου ανέλαβε τη λειτουργία του πυραύλου Angara-1.2. Ήταν η πρώτη πτήση του εν λόγω πυραύλου μετά από δοκιμαστική υποτροχιακή πτήση για να ελεγχθεί η λειτουργία όλων των συστημάτων του. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρωσία εκτόξευσε τον μεγαλύτερο πύραυλό της από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ εδώ και τρεις δεκαετίας, τον μήκους 70 μ. Angara A-5.

Δεν αποκαλύφθηκε το φορτίο του ρωσικού πυραύλου, που ονομάστηκε πάντως Kosmos 2555 μετά την επιτυχημένη εκτόξευσή του.