Κίεβο: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, η Ρωσία γνωρίζει την ήττα της και θα προκαλέσει πόνο»

Για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, ενώ η Μόσχα εμμένει στην πολιτική των απειλών αφήνοντας αιχμές και για χρήση πυρηνικών.

«Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» τόνισε ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook, ενώ επισήμανε ότι θα ενταθούν τα χτυπήματα στα ανατολικά, στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

«Η Ρωσία γνωρίζει τη στρατηγική της ήττα, όμως θα συνεχίσει να προκαλεί όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο μπορεί» συμπλήρωσε.

Κάλεσε, ακόμη, τους Ουκρανούς να επιδείξουν σθένος και ενότητα έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».

Όπως δήλωσε, ο ρωσικός στρατός «που έχει ήδη επίγνωση της στρατηγικής του ήττας, θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεινά» στους Ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους ο Ρέζνικοφ προέτρεψε να «κρατήσουν γερά».

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε μια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και εντός του Ντονμπάς.

Στις 18 Απριλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του ανατολικού τμήματος της χώρας, ένα μέρος του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014 και το οποίο αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό στόχο της Μόσχας.

«Η εφαρμογή των συμφωνιών (με ξένες χώρες), η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής παίρνουν κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ, εκφράζοντας ικανοποίηση ωστόσο ότι «η βοήθεια στην Ουκρανία θα αυξηθεί» εντός των προσεχών ημερών, όπως είπε.

Οι απειλές του Πούτιν 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε για άλλη μια φορά, νωρίτερα, ότι «όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Ουκρανία θα εκπληρωθούν».

«Θέλω να τονίσω ξανά: όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγουμε στο Ντονμπάς και την Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Συμβουλίου Νομοθετών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Russia Today.

Επιπλέον, ο Πούτιν προειδοποίησε για τις συνέπειες της εξωτερικής ανάμειξης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας, μάλιστα, έμμεσες αιχμές ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, εάν κάποιος προσπαθήσει να παρέμβει στα γεγονότα και να δημιουργήσει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία, τότε η απάντηση θα είναι «αστραπιαία και γρήγορη». «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για το σκοπό αυτό. Ανάμεσα σε αυτά, είναι ένα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό», τόνισε.

«Η ενότητα των ανθρώπων της Ρωσίας αξίζει πολλά, εγγυάται ότι η χώρα θα ανταποκριθεί επαρκώς στις πιο σύνθετες προκλήσεις και απειλές, θα περάσει με αυτοπεποίθηση από όλες τις δοκιμασίες. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι και τώρα», συνέχισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «η αντίδραση της Ρωσίας στα κυνικά σχέδια που είχε η Δύση για την Ουκρανία, ήταν σωστή και ακριβής χρονικά».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η κυβέρνηση της Ρωσίας κατάφερε να «μπλοκάρει» το ράλι κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, με το τραπεζικό σύστημα να αντιστέκεται.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία αντιρωσικών εδαφών γύρω από τη χώρα του, η οποία «αντιμετώπισε θετικά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους».