Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβαλά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά, ο οποίος δικαζόταν στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί το 2013, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, αφού το εφετείο ανέτρεψε τις αθωωτικές αποφάσεις, ανακοινώθηκε η ετυμηγορία για την κύρια υπόθεση του πάρκου Γκεζί, η οποία εκδικάστηκε ξανά με 17 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Καβαλά.

Ο γνωστός ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών ο καθένας και αποφασίστηκε η σύλληψή τους.

Σημειώνεται ότι η δίκη είχε αναβληθεί πολλές φορές και είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών διεθνώς, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Καβαλά, ωστόσο, η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κινήσει διαδικασία κατά της Άγκυρας, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την Τουρκία να κινδυνεύει να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.