Βυθισμένη στην κόλαση η Μαριούπολη: Βρέφη ανάμεσα στους 1.000 εγκλωβισμένους αμάχους στο Azovstal

Εφιάλτης δίχως τέλος εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη που θυμίζει απέραντο νεκροταφείο με σχεδόν 20.000, συνολικά, αμάχους να έχουν σκοτωθεί, ενώ όπως αποκαλύφθηκε από δορυφορικές εικόνες, που κυκλοφόρησαν, πραγματοποιήθηκε επέκταση του τάφου κοντά στην πόλη για να ενταχθούν 200 ακόμη σοροί.

Οι Ρώσοι διεμήνυαν, προ ενός 24ωρου, ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη ενώ οι Ουκρανοί διατράνωναν πως θα συνεχίσουν την αντίσταση.

Σύμφωνα με την επίτροπο του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, περίπου 1.000 άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι.

Ακόμη, 500 στρατιώτες βρίσκονται τραυματισμένοι στο καταφύγιο, χωρίς νερό και τροφή.

Θηριωδίες κατά αμάχων στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ευρωπαϊκή στήριξη στην έκκληση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που κατήγγειλε τη Ρωσία για θηριωδίες εναντίον αμάχων υπό το πρόσχημα της δηθεν «απελευθέρωσης» της πόλης.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο εργοστάσιο του Azovstal και σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και της Ουκρανίας, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.