Νέο παραλήρημα Ακάρ για Αιγαίο και Κύπρο μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε ένα νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την Αθήνα για παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και απειλώντας ότι η Τουρκία έχει την ισχύ να υπερασπιστεί «τα συμφέροντά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο».

«Ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, αντιμετωπίζουμε τις παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και πράξεις κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων.

Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, με κατάλληλο τρόπο και στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και στο πεδίο και στη διπλωματία, απαντάμε σε όλες τις άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε τη δύναμη, την ισχύ και τη θέληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις για διχοτόμηση της Κύπρου επισημαίνοντας ότι είναι «εθνική μας υπόθεση» και ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων, ίσως κυρίαρχων κρατών. «Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», κατέληξε.

Το νέο παραλήρημα Ακάρ έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη νέα πρόκληση από από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι: “Παντού υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα συμφέροντα του έθνους μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι είμαστε παγκόσμια δύναμη και δίνουμε το μάθημα σε αυτούς που θέλουν να το πάρουν”.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στα Άδανα της Τουρκίας: «Εμείς μιλάμε με τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο καθένας. Σε όποιον καταλαβαίνει από καλοσύνη, με καλοσύνη και όποιοι θέλουν να πάρουν μάθημα, τους δίνουμε το μάθημα».

«Παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και τις εφαρμόζουμε γρήγορα. Στο πεδίo, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη δείχνουμε σκληρή δύναμη στο πεδίο, αλλά και στο τραπέζι για να έχουμε ανωτερότητα πρωτοβουλιών πρέπει να κινούμαστε γρήγορα και να προβάλλουμε προτάσεις» τόνισε.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «Στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Αν. Μεσόγειο και κατά τον ίδιο τρόπο στον Καύκασο, στον Εύξεινο Πόντο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα συμφέροντα του έθνους μας». «Σε όλους ξέρουμε να μιλάμε με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν, εμείς μιλάμε με τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο καθένας.

Σε όποιον καταλαβαίνει από καλοσύνη, με καλοσύνη και όποιοι θέλουν να πάρουν μάθημα, τους δίνουμε το μάθημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους το δώσουμε. Διότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι μόνο μια περιφερειακή δύναμη αλλά μια παγκόσμια δύναμη» είπε.