Ουκρανία – Μαριούπολη: «Οι Ρώσοι ξεθάβουν πτώματα» λένε οι τοπικές αρχές

Ανατριχίλα προκαλούν ανεπιβεβαίωτες – ακόμη – πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες ξεθάβουν σορούς στη Μαριούπολη για να κρύψουν το μέγεθος της φρίκης που προκάλεσαν.

Σύμφωνα με αναφορές του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, στο Telegram, οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ενώ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών.

Το BBC, που ανέδειξε το στοιχείο αυτό, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των αρχών της Μαριούπολης. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δεν διέψευσε τις πληροφορίες.

«Οι Ρώσοι δεν θέλουν να φαίνονται τα σώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από εχθρικά όπλα» λέει ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη επί έξι εβδομάδες, ενώ σε παλαιότερες αναφορές του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς.

Οι αναφορές για τους νεκρούς που ξεθάβονται απασχολούν, τις τελευταίες ώρες, τα περισσότερα διεθνή δίκτυα ενώ έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για έρευνα πάνω σε εγκλήματα πολέμου στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να υιοθετούν τον όρο «γενοκτονία» όσον αφορά στις ενέργειες του Κρεμλίνου.

Τις τελευταίες, δε, ημέρες ο Ζελένσκι απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για νέα στρατιωτική βοήθεια, μετά τις θηριωδίες σε Μαριούπολη, Μπούτσα και Κραματόρσκ.

Πάντως, ο κυβερνήτης Μαριούπολης διεμήνυσε, σε νέες δηλώσεις, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο της πόλης.

Σε κατάσταση πολιορκίας η Μαριούπολη

Σε κατάσταση ρωσικής πολιορκίας βρίσκεται η Μαριούπολη με τις μάχες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες να μαίνονται γύρω τόσο στις εγκαταστάσεις της  Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works όσο και στην περιοχή του λιμανιού. «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή.

Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. «Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μοτουζιάνικ σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει πληροφορίες για ένα εργοστάσιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έπληξε με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.