Ζελένσκι στο CNN: Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στον Τζέικ Τάπερ του CNN από το γραφείο του στο Κίεβο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί είτε στα πυρηνικά είτε στα χημικά όπλα επειδή δεν εκτιμά τη ζωή του λαού της Ουκρανίας.

«Όχι μόνο εγώ, όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν γιατί μπορεί να μην είναι αληθινές πληροφορίες, αλλά μπορεί να είναι πραγματικότητα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, γιατί για αυτούς η ζωή των ανθρώπων δεν είναι τίποτα. Πρέπει να σκεφτόμαστε, να μην φοβόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά όλο τον κόσμο, νομίζω», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος παρέμεινε στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία που έχει φτάσει αισίως τις 50 ημέρες, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιστάθηκαν στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να καταλάβει το Κίεβο και ανάγκασαν τη Ρωσία να επικεντρώσει εκ νέου τις πολεμικές της προσπάθειες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, όπου η Ουκρανία προσδοκά σημαντική κλιμάκωση των μαχών τις επόμενες μέρες.

Χθες, βυθίστηκε ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο η Ουκρανία είπε ότι ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης, ενώ η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οφειλόταν σε πυρκαγιά από την έκρηξη πυρομαχικών.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κρουζ στα περίχωρα του Κιέβου και εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητα να στοχεύει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Ανησυχεί η CIA για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν βρεθεί σε αδιέξοδο στην Ουκρανία, να στραφεί στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπηρεσία παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη προσοχή» το ενδεχόμενο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, αλλά και των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε σε δημόσιες δηλώσεις στο Georgia Tech.