«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ουκρανίας-Γερμανίας μετά τον εξευτελισμό Σταϊνμάιερ -Τι ζητά το Κίεβο

Ειδικότερα, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την «πολιτική του κατευνασμού» και τις απαγορεύσεις κλιμάκωσης της έντασης.

Το άρθρο του Κουλέμπα με το σχετικό κάλεσμα δημοσιεύθηκε στο Spiegel με φόντο την ηχηρή άρνηση του Κιέβου να φιλοξενήσει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Γουόλτερ Σταϊνμάιερ. Μια άρνηση που ερμηνεύτηκε ως «εξευτελιστική» και οδήγησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει ότι δεν σκέφτεται να επισκεφθεί το Κίεβο για την ώρα.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η προηγούμενη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία έδειξε την αναποτελεσματικότητά της και σημείωσε ότι το Κίεβο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει το Βερολίνο για «ανόητες αποφάσεις», αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για το Βερολίνο να «γυρίσει το κεφάλι μακριά από την κριτική και την πικρία» και να επικεντρωθεί σε αυτά που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει ο Κουλέμπα.

Τα σημεία της γερμανικής πολιτικής που ενοχλούν την Ουκρανία
Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της για τη Ρωσία και την Ουκρανία, τονίζει ο υπουργός της Ουκρανίας.

«Πρώτον, η πολιτική της “μη πρόκλησης” ή πιο απλά του κατευνασμού του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμίρ Πούτιν, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Είναι πλέον φανερό πόσο έχει αποτύχει. Ξεχάστε τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να μην αυξήσει την ένταση στη σύγκρουση και να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα. Είναι η Ρωσία που αυξάνει τις εντάσεις και είναι η Ρωσία που πρέπει να κάνει παραχωρήσεις. Δεν φοβόμαστε τη Ρωσία. Σας παρακαλώ, μη φοβάστε. Αν βοηθήσετε την Ουκρανία τώρα, μπορείτε να σταματήσετε μια μεγαλύτερη σύγκρουση, όχι να την προκαλέσετε», έγραψε ο Κουλέμπα.

Στο δεύτερο σημείο του κειμένου του, ο Ντμίτρι Κουλέμπα αναφέρθηκε στη στήριξη της Γερμανίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Κίεβο και το Βερολίνο πρέπει να συνεργαστούν ενεργά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όχι μόνο θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας στον λαό σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, αλλά θα ωφελήσει επίσης τη Γερμανία και την ΕΕ μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ζήτησε επίσης την απόρριψη «ενός παράλογου μείγματος συναισθημάτων ενοχής, απληστίας και φόβου απέναντι στη Ρωσία» στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας είναι «το πιο σοβαρό έγκλημα επιθετικότητας στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», μετά τον οποίο φέρεται να έχασε «το ηθικό δικαίωμα να θεωρείται ελευθερωτής της Ευρώπης και αξιόπιστος εταίρος».

Τέλος, ο Κουλέμπα, κάλεσε τη Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, καθώς και να αρνηθεί να εισαγάγει ρωσική ενέργεια, ακόμη κι αν αυτό θα ήταν «επώδυνο», θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σταματούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες».