«Έπιασαν» φιλορώσο πολιτικό και στενό συνεργάτη του Πούτιν – Προτείνουν ανταλλαγή κρατουμένων

Ο ολιγάρχης, Βίκτορ Μεντβέντσουκ, έμπιστος συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Πούτιν, συνελήφθη από τις ουκρανικές αρχές με συνοπτικές διαδικασίες. Για τα ουκρανικά ΜΜΕ , η σύλληψή του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το κόμμα του 67χρονου Μεντσβέντσουκ είναι ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Γνωρίζοντας ότι η σύλληψή του έχει βαρύνουσα σημασία για το καθεστώς Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στη Μόσχα να γίνει ανταλλαγή του Μεντβέντσουκ με Ουκρανούς που κρατά αιχμάλωτους η Ρωσία.

«Προτείνω στη Ρωσία την ανταλλαγή αυτού του δικού σας τύπου με τα δικά μας αγόρια και κορίτσια που είναι τώρα σε ρωσική αιχμαλωσία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η σύλληψη του Ουκρανού ολιγάρχη έγινε έπειτα από μία «αστραπιαία και επικίνδυνη επιχείρηση», σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU). Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πού και πότε συνελήφθη ο 67χρονος Ουκρανός. Ο Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) ευχαρίστησε τους αξιωματούχους του «που επέδειξαν επαγγελματισμό και πραγματοποίησαν μία αστραπιαία και επικίνδυνη πολυεπίπεδη επιχείρηση» για τη σύλληψη του Μεντβέντσουκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μεντβέντσουκ μέσω των social media. Aνέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του κρατούμενου, με χειροπέδες και στρατιωτική στολή που έχει τη σημαία της Ουκρανίας με την ακόλουθη λεζάντα:

«Ειδική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, συγχαρητήρια», γράφει ο Ζελένσκι.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, o Βίκτορ Μεντβέντσουκ έκανε γερό κομπόδεμα μέσω των ρωσικών πετρελαϊκών συμφερόντων καθώς μπαινόβγαινε με ευκολία στο Κρεμλίνο. Εξάλλου, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είναι νονός της μικρότερης κόρης του Ουκρανού ολιγάρχη. Το κόμμα του Μεντβέντσουκ προωθούσε μια φιλορωσική ατζέντα και τον Μάιο του 2021 κατηγορήθηκε για προδοσία.

Ο 67χρονος κατηγορήθηκε ότι μετέφερε έναντι αδράς αμοιβής στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία κι ότι εκμεταλλεύτηκε τους φυσικούς πόρους της Κριμαίας υπό ρωσική κατοχή. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, κατάφερε να το… σκάσει.

Τον προηγούμενο μήνα, οι κροατικές αρχές κατάσχεσαν το γιο του «Royal Romance, μήκους 93 μέτρων και αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Μεντβέντσουκ και άλλους τρεις Ουκρανούς πολιτικούς που είχαν τη στήριξη της Μόσχας.