Βλαντιμίρ Πούτιν: Ξεκινάει η ανάπτυξη πυρηνικού διαστημικού σκάφους

Μιλώντας από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, με αφορμή την επέτειο της ιστορικής πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε την εκτόξευση αποστολής στη Σελήνη εντός του έτους αλλά και την ανάπτυξη διαστημικού σκάφους που θα κινείται με πυρηνική τεχνολογία.

Ακόμα, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πρόγραμμα συνεργασίας με τη Λευκορωσία –η οποία υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– για τη δημιουργία υποδομών που εγγυώνται την ανεξάρτητη πρόσβαση των δύο χωρών στο Διάστημα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ζήτησε από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmοs να εκπαιδεύσει λευκορώσο κοσμοναύτη για αποστολή με ρωσικό σκάφος.

Έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις διαστημικές επιτυχίες της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Δύση δεν θα καταφέρει να απομονώσει τη χώρα του.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει νέο μεταγωγικό διαστημικό σκάφος καθώς και τεχνολογίες για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στο Διάστημα.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα εκτοξευτεί η ρομποτική αποστολή Luna-25 που θα επιχειρήσει προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου εκτιμάται ότι κρύβονται μεγάλα αποθέματα πάγου.

Στις 12 Απριλίου 1961, ο σοβιετικός πιλότος Γιούρι Γκαγκάριν έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα. Η κάψουλα Vostok 1 που τον μετέφερε συμπλήρωσε μια περιφορά γύρω από τη Γη πριν πέσει με αλεξίπτωτο στη στέπα του Καζακστάν.