Νικητής του πρώτου γύρου ο Μακρόν με 27,4% έναντι 24,9% της Λεπέν

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα σημεία, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών, καθώς σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων (σσ 23:00 ώρα Γαλλίας και μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Γαλλίας περνάει ως φαβορί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των αποτελεσμάτων που βασίζονται στο 86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλία, (τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει προς το παρόν 8 406 010 ψήφους, ήτοι το 27,4%, η Μαρίν Λε Πεν 7 651 502 ήτοι 24,9% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 6 293 225 ψήφους ήτοι το 20%.

Έχουν ψηφίσει 42,3 εκατομμύρια Γάλλοι, ενώ η αποχή ήταν στο 25,11%, ποσοστό χαμηλότερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ODOXA που προέβλεπε 27,4%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί να σπάσει την 20χρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, μετά τον Σαρλ ντε Γκόλ, τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζακ Σιράκ, που θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Σιράκ δεν ήταν απλώς ο τελευταίος πρόεδρος που επανεξελέγη από το 2002, αλλά ότι η τελευταία κυβέρνηση της χώρας που έλαβε το χρίσμα από τον πρόεδρο της Γαλλίας να ασκήσει την εκτελεστική της εξουσία για δεύτερη φορά ήταν το 1965. Δηλαδή μετά τις πρώτες, άμεσες εκλογές της 5ης γαλλικής δημοκρατίας και τις δεύτερες μετά την 2η γαλλική δημοκρατία του 1848 όταν και είχε εκλεγεί ο Μέγας Ναπολέων.

Σύμφωνα με τα exit polls ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυρία Μαρίν Λε Πέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου. Ωστόσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτούς συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλ του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τόσο μεγάλες εξουσίες, ώστε στην χώρα είθισται να λέγεται ότι οι πολίτες κάθε πέντε χρόνια εκλέγουν τον Βασιλιά τους. Και το σύστημα των δύο γύρων στις εκλογές σημαίνει ότι στον πρώτο εξ αυτών οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν και στον δεύτερο καταψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, δημοσκοπήσεις το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η κυρία Λε Πεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά η αβεβαιότητα είναι ο «πρωταγωνιστής» αυτών των εκλογών.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών και τα αποτελέσματα όλων των περιφερειών της Γαλλίας 

Σε πανηγυρικό κλίμα η νίκη του Μακρον στον πρώτο γύρο

Σε ένα κλίμα πανηγυρισμών και χειροκροτημάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, προχώρησε σε δηλώσεις, εστιάζοντας στην κρισιμότητα των στιγμών ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση.

Στην αρχή ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν, ενώ διεμήνυσε πως θα συνεχίσει με το όραμά του.

Μετά την αναμέτρηση-θρίλερ και με το ποσοστό αποχής να είναι υψηλό στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν τόνισε ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Όταν ανέβηκε ο Γάλλος πρόεδρος στη σκηνή, οι υποστηρικτές φώναζαν «και ένα και δύο και πέντε ακόμη Μακρόν Πρόεδρος».

Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, καθώς και τους υποψηφίους, τόσο εκείνους που τάχθηκαν εναντίον του, όσο και εκείνους που ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν.

Ο Μακρόν ζήτησε, ακόμη, από τους Γάλλους να τον ψηφίσουν για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν», τόνισε ειδικότερα.

Σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του, ο Μακρόν είπε ότι “τίποτα δεν έχει κριθεί” ακόμη και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν υποψηφίους της ακροδεξιάς και της αριστεράς, να τον ψηφίσουν.

“Η συζήτηση που θα έχουμε επί 15 ημέρες θα είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη”, δήλωσε.

Aποχωρώντας από το εκλογικό του κέντρο αργά το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι,  ο Γάλλος πρόεδρος  δήλωσε προς τους δημοσιογράφους

«Όταν η ακροδεξιά, σε όλες τις μορφές της, λαμβάνει τόσο υψηλά ποσοστά στη χώρα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. Ξέρω ότι εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου που θέλουν να αντιταχθούν στην ακροδεξιά», είπε ο  Μακρόν  καλώντας τους Γάλλους που δεν τον ψήφισαν να το πράξουν στον δεύτερο γύρο.

Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας περνούν για μία ακόμα φορά ο νυν πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εμανουέλ Μακρόν, και η Μαρίν Λε Πεν, η ακροδεξιά υποψήφια που προσπαθεί για μια, και ενδεχομένως τελευταία φορά, να λάβει τις απαραίτητες ψήφους ώστε να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ως η πρώτη πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 28,5% και η Μαρίν Λε Πέν με 23,6% θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε οι λαϊκιστές από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτους συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλε του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τόσο μεγάλες εξουσίες, ώστε στην χώρα είθισται να λέγεται ότι οι πολίτες κάθε πέντε χρόνια εκλέγουν τον Βασιλιά τους. Και το σύστημα των δύο γύρων στις εκλογές σημαίνει ότι στον πρώτο εξ αυτών οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν και στον δεύτερο καταψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η κυρία Λε Πεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά η αβεβαιότητα είναι ο «πρωταγωνιστής» αυτών των εκλογών.

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Οι οπαδοί του Μακρόν ξεσπούν σε πανηγυρισμούς όταν ακούν τον Μελανσόν

Με σημαίες της Γαλλίας και της Ευρώπης να κυματίζουν, χειροκροτήματα και φωνές χαράς, οι υποστηρικτές του Μακρόν υποδέχθηκαν τις δηλώσεις του υποψήφιου με την αριστερά Ζαν Λικ Μελανσόν.

Όπως διακρίνεται και στο σχετικό βίντεο, στήνεται ένα πανηγυρικό κλίμα τη στιγμή που ο τρίτος σε ψήψους υποψήφιος ζητά να μην δοθεί «ούτε μια ψήφος» στη Λε Πεν.

Με τις δηλώσεις του, ο Μελανσόν, που θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στον επόμενο γύρο, δείχνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην πολιτική της Λε Πεν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μην δώσετε ούτε μία ψήφο στη Λε Πεν, στον δεύτερο γύρο».

Τα ποσοστά

Λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τα βασικότερα exit polls δείχνουν σαφές προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με αντίπαλο την Μαρίν Λεπέν.

Το exit poll της Le Figaro δείχνει σαφές προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν  με 28,6% έναντι 24,4% της Μαρίν Λεπέν.

Το αναθεωρημένο exit poll της Ipsos δίνει ποσοστό 28,5% στον Εμανουέλ Μακρόν και 23,6% στην Μαρίν Λεπέν.

Το γκάλοπ της εφημερίδας Le Monde δείχνει και αυτό μονομαχία του Εμανουέλ Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 28,1% και η Μαρίν Λεπέν 23,3%. Στην τρίτη θέση αναδεικνύεται ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Τα γκάλοπ TF1 και Antenne 2

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με άλλο exit poll της βελγικής εφημερίδας La Libre, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων στις 24 Απριλίου περνούν ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με 24,7% και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 23,5%.

 

Σε λίγα λεπτά αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις επιλογές των 48,7 εκατ. Γάλλων και Γαλλίδων ψηφοφόρων.

Η μάχη του πρώτου γύρου

Η «ανάσα» της ακροδεξιάς έγινε εντονότερη σε μια Γαλλία που στιγματίστηκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και φιλοξένησε πρωτοφανούς έντασης και έκτασης κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Εν μέσω ουκρανικής κρίσης, με τον Μακρόν να έχει επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, σε πυρετώδεις διεργασίες κι ενώ η δυσαρέσκεια για την κατάσταση με την πανδημία είναι εμφανής, η ακροδεξιά υποψήφια προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων.

Το μελανό εκείνο σημείο της ατζέντας Μακρόν είναι η άυξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, ενώ η Λε Πεν, με τη σειρά της, προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους υποσχόμενη απαλλαγή φόρων για τους κάτω των 30 ετών.

Η κρισιμότητα έγκειται κυρίως στον δεύτερο γύρο, που όπως όλα δείχνουν και ανατρέχοντας κανείς στη γαλλική ιστορία, θα υπάρξει. Τελευταία φορά που Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος εξελέγη από τον πρώτο γύρο ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1965.

Το θέμα είναι πού θα κατευθευνθούν οι ψηφοφόροι των άλλων 12 υποψηφίων στις εκλογές της 24ης Απριλίου. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Economist σχολιάζοντας τις γαλλικές εκλογές κάνει λόγο για «κακοφωνία» ακραία αριστερών και δεξιών δυνάμεων.

Το ζήτημα είναι εάν ο Μακρόν θα τα καταφέρει στον δεύτερο γύρο ανατρέποντας την «παράδοση» των δύο προκατόχων του, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, που έχασαν την τελική μάχη.