Συνεχίζονται οι ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης με την Ουκρανία καθώς καθημερινά εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και καταστροφές σε υλικοτεχνικό επίπεδο.Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται καρέ καρέ η καταστροφή ενός ρωσικού τανκ από πυραυλική επίθεση.
Το βίντεο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και επαληθεύθηκε νωρίτερα την Κυριακή από τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα τα σχετικά στιγμιότυπα δημοσιεύθηκαν στα social media μαζί με εικόνες από ότι απέμεινε από το ρωσικό άρμα μάχης.
Νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό πως ένα μεγάλο κονβόι, αποτελούμενο από ρωσικά τεθωρακισμένα και μονάδες πυροβολικού, «έπιασαν» νέες δορυφορικές εικόνες να κατευθύνεται προς τις υπό πολιορκία περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας, προφανώς, την πρόθεση των Ρώσων να ρίξουν το βάρος στο Ντονμπάς. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα εδάφη τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από βασικές στρατηγικές θέσεις γύρω από το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, μετά και τη σκληρή αντίσταση που συνάντησαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, κάνοντας γνωστό πως θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς.
Some more satellite images of the almost 8 mile long Russian military convoy that was seen in the Video moving south through Velykyi Burluk, east of Kharkiv on 8th April. Pics via @Maxar
. #Ukraine #Russia #Putin pic.twitter.com/c1iWU7eBCu— raging545 (@raging545) April 10, 2022
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι απώλειες που προκάλεσε η Ουκρανία στον ρωσικό στρατό είναι τόσο μεγάλες που το Κρεμλίνο έχει καταφύγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη στρατολόγηση απόστρατων για να συμπληρώσει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στραφεί σε προσωπικό που αποστρατεύτηκε ή απομακρύνθηκε ήδη από το 2012 για να αντικαταστήσει τους πεσόντες στρατιώτες και αξιωματικούς του, με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να ανεβάζουν τον αριθμό των Ρώσων νεκρών σε σχεδόν 20.000.
Ο ρωσικός στρατός θεωρείται επίσης ότι στρατολογεί στρατιώτες από την περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, η οποία τον Μάρτιο χαρακτηρίστηκε κατεχόμενη περιοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να αναπληρώσει την μαχητική του δύναμη έρχονται, τη στιγμή που κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να «ανταποδώσει τα χτυπήματα» στη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς πριν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με με τον Πούτιν.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της διαπραγματευτικές ομάδας των Ουκρανών, δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τους κερδίσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς. Μόλις συμβεί αυτό, η Ουκρανία θα έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Μετά από αυτό οι πρόεδροι θα συναντηθούν».