Το «ατόπημα» με τους νεοναζί του Αζόφ: Ποιοι βουλευτές αποχώρησαν – Σάλος αντιδράσεων

Η ομιλία στη Βουλή, μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι επισκίασε την παρουσία του Ουκρανού προέδρου και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων ακόμα και αποχωρήσεων από παρευρισκόμενους (στη συνεδρίαση ευθύς εξαρχής απείχε μέρος της αντιπολίτευσης διαφωνώντας με την πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι) βουλευτές.

Με σχεδόν τρίωρη καθυστέρηση η κυβέρνηση δια του Γιάννη Οικονόμου, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί χαρακτηρίζοντας την ομιλία μαζητή του Αζόφ «λανθασμένη και άστοχη συμπεριλήψη στο μήνυμα Ζελένσκι», ενώ στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκθείασαν τα μηνύματα της ομιλίας Ζελένσκι χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στο ατόπημα αυτό ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ζητούν εξηγήσεις.

Δικαιωμένο δηλώνει το ΚΚΕ που διαφώνησε με την παρουσία Ζελένσκι και είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες ότι θα απέχει από τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ αιχμές άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την ομιλία μαχητή του «Αζόφ».

Πλεόν το θέμα μεταφέρεται στη Διάσκεψη των προέδρων που θα συνεδριάσει και η αντιπολίτευση ζητάει εξηγήσεις για το αν ήταν ενήμερο το προεδρείο καθώς και το αν συμφώνησε με το να δωθεί ο λόγος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ να απευθυνθούν μέσω της βουλής στον ελληνικό λαό.

Λανθασμένη και άστοχη

Μετά το σάλο των αντιδράσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ουσιαστικά παραδέχτηκε πως ήταν λανθασμένη και άστοχη η συμπερίληψη στο μήνυμα Ζελένσκι της ομιλίας ενός μαχητή του τάγματος «Αζόφ» ωστόσο στη δήλωσή του άφησε να εννοηθεί πως είναι κάτι δευτερεύον και επουσιώδες σε σχέση με την ομιλία Ζελένσκι και τα μηνύματα της τελευταίας, και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για «εξοργιστικές» και «ντροπιαστικές» αντιδράσεις, αλλά και «ίσες αποστάσεις» που δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή όπως υποστήριξε.

«Ήρθε η ώρα των απαντήσεων: Είναι με τους Ουκρανούς που μάχονται για την ελευθερία τους ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει» δήλωσε ο κ. Οικονόμου κάνοντας λόγο για «στάση αγγαρείας» στη Βουλή εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο πνεύμα είχαν προηγθεί και κυβερνητικές πηγές που σχολίαζαν τις αντιδράσεις κατά του Αζόφ ως «ρωσική προπαγάνδα» και υπενθύμιζαν ότι το νεοναζιστικό αυτό τάγμα του Αζόφ είναι ενταγμένο στον Ουκρανικό στρατό από το 2014.

Πάντως για πάρα πολύ ώρα στο ερώτημα που θέτουν όσοι αντιδρούν αν υπήρχε από τα πριν συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικής βουλής με τον πρόεδρο Ζελένσκι για την ομιλία δύο στρατιωτών, ένας εκ των οποίων μαχητής του νεοναζιστικού Αζόφ, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη επίσημη απάντηση.

Ενημερώθηκαν 10 λεπτά πριν

Πριν από λίγο πηγές της προεδρίας της Βουλής έδωσαν εξηγήσεις λέγοντας ότι τα βίντεο με τους δυο μαχητές δεν στάλθηκαν από την Ουκρανική προεδρία στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, αλλά σε μια εταιρεία που είχε αναλάβει να κάνει την σύνδεση με την Ουκρανία και την μετάδοση της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βουλή ενημερώθηκε ότι θα συμπεριληφθούν αυτά τα δυο βίντεο στην ομιλία του κ. Ζελένσκι δέκα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρώτον δεν γνώριζαν τι θα έλεγαν οι δυο μαχητές αλλά και να γνώριζαν πως θα μπορούσαν να λογοκρίνουν την ομιλία ενός ξένου ηγέτη;

Επίσης, η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδώσει την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή μετέφραζε τα όσα έλεγαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι δυο μαχητές από τα ουκρανικά στα αγγλικά και στην συνέχεια γινόταν η μετάφραση στα ελληνικά.

«Αχρείαστη και άστοχη αλλά να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα»

Αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «αχρείαστη και άστοχη» την εμφάνισή και ομιλία στη Βουλή των δύο ουκρανών στρατιωτών, ο ένας εκ των οποίων ανήκε στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Παρόλα αυτά ο Κώστας Τασούλας εμμένοντας επί της ουσίας στα όσα ανέφεραν και οι «πηγές της προεδρίας της Βουλής» ζήτησε από όλους να μείνουν «στη μεγάλη εικόνα» της ομιλίας Ζελένσκι και να μην αμαυρωθεί αυτή η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής, όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή.

Η αποχώρηση ΜέΡΑ25 και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη βουλή την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε το λόγο σε δύο στρατιώτες, Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής από τη Μαριούπολη και ο πρώτος αυτοσυστήθηκε ως μέλος του τάγματος Αζόφ, ο βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης που εκπροσωπούσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αποχώρησε, το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε τη διαδικασία ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης καυτηρίασε τη στάση του Ουκρανού προέδρου λέγοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσβαλε τη Βουλή.

Από τη διαδικασία αποχώρησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος και Γιάννης Γκιόλας. Η Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας Ζενένσκι έκανε δηλώσεις αποδοκιμάζοντας την ομιλία ενός μέλους του Αζόφ, ενώ και ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του».

«Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός» συνέχισε ο κ. Φίλης λέγοντας πως «η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».

Παρών στην «ιστορική ντροπή»

Αρκετή ώρα αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφού είχε παραμείνει εντός της αίθουσας της βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή» και καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιφνιδιασμός

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ενώ σε δήλωσή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης που ήταν παρών δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ομιλία και άλλων πλην Ζελένσκι. «Η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σήμερα στην ολομέλεια ήταν μια αυτονόητη πράξη τιμής προς τον Ουκρανικό λαού που αντιστέκεται στην ρώσικη εισβολή. Μια πράξη τιμής που αποδόθηκε στο πρόσωπο στου προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι.

»Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα. Το σαφές μήνυμα συμπαράστασης του Ελληνικού λαού προς το λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τη χώρα του είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα οφείλουν κα το περιφρουρήσουν όλοι» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ντράπηκε και η ντροπή με το νατοϊκό τόξο

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» σχολίασε ο Περισσός.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, της Ελληνικής Λύσης σχολίασε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό κοινοβούλιο».

«Αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του τάγματος Αζόφ»

Ενδεικτικό του όλου κλίματος και εντός της Βουλής είναι το γεγονός ότι η παραπάνω ένταση μεταφέρθηκε και στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπως επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι «πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην ομιλία του προέδρου μιας χώρας, που δέχεται επίθεση και εισβολή, δυστυχώς όμως, αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του τάγματος Αζόφ, ενός τάγματος με συγκεκριμένη ιδεολογία, την οποία η Ελλάδα πολέμησε στο μέτωπο και στα βουνά. Δυστυχώς τους ακούσαμε και αυτούς» είπε ο κ Αλεξιάδης και συνέχισε:

«Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, για κάτι τέτοιο. Και δεν ακούσαμε δυστυχώς, τίποτα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, τίποτα για το επιχείρημα ότι δεν έχει συμβεί από τον 2ο ΠΠ τίποτα ανάλογο, ξεχνώντας κάποιοι την Κύπρο με τους 1.619 αγνοούμενους και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».

Καθόλου καλή εντύπωση

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, θέσε όμως και το ερώτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, «εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Προσπάθεια να μαζευτεί εκ των υστέρων η νατοϊκή ντροπή

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι δεν την ξαφνιάζει «η εκ των υστέρων προσπάθεια να μαζευτεί η ντροπή, τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτούνε τους εκπροσώπους των ναζί, των ταγμάτων Αζόφ».

Αντίθετα, σημείωσε, «επιβεβαιώνεται, το πώς ξεπληρώνονται οι νατοϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Επιβεβαιώνει επίσης τη σωστή στάση του ΚΚΕ, που είπε από την αρχή ότι, η αυτονόητη αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με στήριξη στον Ζελένσκι, ο οποίος είναι μέρος του προβλήματος, που είχε κι εκείνος ευθύνη για δεινά που περνά ο ουκρανικός λαός, και δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας. [..] Δεν αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης η φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση» είπε η κα Κομνηνάκα.