Οι τετραπλοί εκτοξευτές πυραύλων πάνε Βουλγαρία

Όταν το ΝΑΤΟ (στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής) αποφάσιζε την αποστολή προσωπικού και υλικού σε γειτονικές χώρες από την Ουκρανία, ενισχύοντας μία δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), η Ελλάδα δεν θα έμενε έξω από μια τέτοια απόφαση. Μέλος του ΝΑΤΟ άλλωστε είναι, έχει υποχρεώσεις.

Έτσι άρχισε την αποστολή στην Βουλγαρία τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τι είναι αυτά τα συστήματα με τα οποία η Ελλάδα συμβάλει στην άμυνα του ΝΑΤΟ;

Πρόκειται για εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό που μπορεί να επιχειρήσει υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Αποτελείται, μου λένε, από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολη η μεταφορά στρατιωτικού υλικού, αλλά και προσωπικού, προς Ρουμανία και Ρουμανία για την θωράκιση του ΝΑΤΟ. Όταν λέμε στρατιωτικό υλικό, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams, καθώς και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού.