Ε.Ε.: Τι μπαίνει στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις εκμισθώσεις αεροσκαφών, στις εισαγωγές και εξαγωγές καυσίμων για αεροσκάφη, στα προϊόντα χάλυβα και τα είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές η Ένωση παραμένει ωστόσο διχασμένη ως προς την προοπτική ενός εμπάρκο στις εισαγωγές ενέργειας, παρά το γεγονός ότι όλα τα κράτη – μέλη κάνουν πλέον λόγο για φρικαλεότητες και ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας καταγγέλουν ότι η σφαγή αμάχων δεν περιορίστηκε στη Μπούτσα, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές γύρω από το Κίεβο. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην πόλη Μποροντιάνκα.

Οι πληροφορίες αυτές εντείνουν την πίεση στους Ευρωπαίους για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τονίζουν πως ένα άμεσο εμπάργκο – τουλάχιστον στο φυσικό αέριο- δεν είναι δυνατό, καθώς θα κατέληγε να πλήξει περισσότερο την Ευρώπη.

Δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε., που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNBC, τόνισαν ότι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα προϊόντα στη λίστα πέρα από αυτά που προαναφέρθηκαν ή να αλλάξουν κάποια. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να κλείσουν τα «παραθυράκια» στις υφιστάμενες κυρώσεις και να ενταθεί η πίεση στη ρωσική οικονομία. Κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων θεωρείται η αυριανή.

Η Γαλλία, καθώς είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες, πιέζει για ένα εμπάργκο αν όχι συνολικά στον ενεργειακό τομέα, τουλάχιστον στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων και δηλώνει ότι προτίθεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι έτοιμη ακόμη για ένα εμπάργκο. «Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στον Πούτιν και να απομονώσουμε τη Ρωσία. Πρέπει να κόψουμε όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι να δυνατόν να σταματήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας.

naftemporiki.gr

Πηγή fantomas.gr