Συνάντηση Δένδια με τον δήμαρχο της Οδησσού

Με τον δήμαρχο της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ΔένδιαςΗ συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δένδια στην ιστορική αυτή πόλη της Ουκρανίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Οδησσό, στο πλαίσιο ιστορικών δεσμών του ελληνισμού με την πόλη, και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σημειώνεται πως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Οδησσό, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις δημοτικές Αρχές της πόλης.

Δένδιας: Στην Οδησσό για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για συνάντηση με μέλη ελληνικός κοινότητας

Σκοπός της επίσκεψης, πέραν της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική Ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσκεψη Δένδια στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας

Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αθήνα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Δένδια

«Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας».