Δημοσκοπήσεις: Ποια η σχέση ΣΕΔΕΑ-ΕΣΡ;

Υπάρχει μία ετήσια υποχρέωση για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να αποστέλλουν το πόρισμα της αρμόδιας ελεγκτικής εταιρείας, η οποία στελεχώνεται από τις ίδιες τις εταιρείες, στο ΕΣΡ. Η Αρχή, επίσης, οφείλει να το ζητάει, όπως ορίζει ο νόμος, έχοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της ανάρτησης των μετοχολογίων των εταιρειών δημοσκόπησεων.  Είναι άξιο απορίας, πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση αν ο ΣΕΔΕΑ, στέλνει το πόρισμα της Επιτροπής και αν το ΕΣΡ το παραμβάνει. Ο ΣΕΔΕΑ στην ιστοσελίδα του δεν τα δημοσιεύει. Την ίδια ώρα ειδικός/ή επιστήμονας του ΕΣΡ, τουλάχιστον το 2015, εμφανίζεται να σχετίζεται με τον ΣΕΔΕΑ υπογράφοντας έγγραφο της γενικής του συνέλευσης. Επί του θέματος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερωθεί τα μέλη και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος, χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Σχετική ενημέρωση έχουν λάβει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως όμως να θέτουν το ζήτημα της ταυτόχρονης συμμετοχής σε ΣΕΔΕΑ και ΕΣΡ και την απουσία ενημέρωσης της Αρχής επί των Πορισμάτων. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ, το ΔΣ του οργάνου  απαρτίζεται από τους :

  • Βαλέρια Τσάμη (Focus Bari) – Πρόεδρος
  • Δημήτρης Α. Μαύρος (MRB Hellas) – Αντιπρόεδρος
  • Σοφία Τσιλιγιάννη (MARC A.E.) – Γενική Γραμματέας
  • Άντζελα Σταθοπούλου (Metron Analysis) – Ταμίας
  • Λάμπρος Κατσανέβας (Ipsos-Opinion A.E.) – Μέλος
  • Ντορίνα Φυντάνη (NIELSENIQ) – Αναπληρωματικό μέλος.

«Ψαλίδι» στους συμβασιούχους

Εγκρίθηκε από τη διοίκηση του «Αθήνα 9,84» η πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2022. Ανάμεσα στις αλλαγές διαπιστώνεται η μείωση του κονδυλίου για τις αποδοχές των συμβασιούχων από τα 670.000 ευρώ στα 610.000 ευρώ. Η διοίκησή του αποδέχθηκε, χωρίς αντίδραση, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

 

Νέες διαπραγματεύσεις

Αρχίζουν πάλι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΣΗΕΑ – ΕΣΠΗΤ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όσον αφορά την ανανέωση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις θεσμικές εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ του δημόσιου τομέα (ΕΡΤ, ΑΠΕ, γραφεία Τύπου και ΜΜΕ των ΟΤΑ). Η διαφωνία που παραμένει ανοιχτή είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση την επαναφορά των κλιμακίων, έτσι ώστε να προκύψει αύξηση στους μισθούς κατά περίπου 100 ευρώ.

Θέλουν μέτρα

Μέτρα για τους «ρώσους ολιγάρχες» που έχουν επενδύσει στα ΜΜΕ της Ελλάδας ζητάει μερίδα επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει ανοίξει το ζήτημα, αν και μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, μέσω των εντύπων τους, ζητούν να υπάρξει παρέμβαση αλλά και έλεγχος στη ροή των κεφαλαίων που ήρθαν στην Ελλάδα  και επενδύθηκαν στα ΜΜΕ. Στην ΕΙΤΗΣΕΕ δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης και η απόκτηση του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon από την A-Orizon για να δημιουργηθεί το Open, το πακέτο των μετοχών της πρώην Τηλέτυπος και η έκδοση του «Έθνους». Για την απόκτηση της άδειας εθνικής εμβέλειας πάντως η νομοθεσία προέβλεπε τον έλεγχο των κεφαλαίων κάθε αιτούντος, άρα και της Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ, ενώ για τις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη σε διάφορους κλάδους της οικονομίας υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και επί κυβέρνησης ΝΔ.

Δύο νέα κανάλια στη Nova

Tα  κανάλια Viasat Nature (θέση 407) και Viasat Explore (θέση 408) προστέθηκαν στο μπουκέτο της Nova και στην πλατφόρμα EON, όπου βρίσκεται ήδη το Viasat History. Μέσω της EON υπάρχειη  δυνατότητα Catch-up 7 ημερών.

«Σβήνει» το Channel 9 στη Θεσσαλονίκη

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην προσφυγή της Digeα εναντίον του τηλεοπτικού καναλιού Channel 9 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναφέρει ως ιδιοκτήτρια εταιρεία την Κοσμοραδιοτηλεοπτική ΑΕ. Ο ιδιώτης πάροχος δικτύου κατέθεσε προσφυγή στο ΕΣΡ τον Σεπτέμβριο του 2021 επειδή το κανάλι δεν πλήρωσε τα ενοίκια ψηφιακής μετάδοσης για τους μήνες Μάιος – Αύγουστος 2021, ενημερώνοντας πως θα θέσει το κανάλι σε προσωρινή αναστολή ψηφιακής μετάδοσης. Με νεότερο έγγραφό της η Digea ενημέρωσε το ΕΣΡ πως διέκοψε τη σύμβαση ενοικίασης συχνότητας με τον σταθμό. Το ΕΣΡ ανακάλεσε την άδεια ψηφιακής μετάδοσης του καναλιού με αιτιολογία ότι το κανάλι δεν λειτουργεί για διάστημα τριών μηνών. Πρακτικά, το κανάλι οδηγείται σε λουκέτο, μετά και την ενημέρωση της ΕΕΤΤ για την αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Η ίδια ακριβώς απόφαση για «ψηφιακό λουκέτο» ελήφθη από το ΕΣΡ και για το περιφερειακό κανάλι Κόσμος TV Ιωαννίνων.

Πακέτο 23,5 εκατ. ευρώ

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται η κρατική διαφήμιση μέσω των επικοινωνιακών προγραμμάτων των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στα 15 εκατ. των δύο πρώτων μηνών του 2022 προστέθηκαν άλλα 8,4 εκατ. επικοινωνιακών δαπανών από τέσσερις μόλις φορείς.  Πρωταθλητής της διαφημιστικής πολιτικής είναι η Περιφέρεια Αττικής,  η οποία έλαβε έγκριση επικοινωνιακών προγραμμάτων, για το σύνολο των δράσεών της το 2022, ύψους 6.897.428,81 ευρώ. Οι δράσεις επικοινωνίας αφορούν το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή και την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα έτη 2021 – 2023. Το αμέσως υψηλότερο κονδύλι αφορά πάλι Περιφέρεια, αυτήν της Στερεάς Ελλάδας, ύψους 1.091.000 για το 2022. Ξεχωριστό επικοινωνιακό πρόγραμμα ενέκρινε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υπηρεσία διαχείρισης, ύψους 360.000 ευρώ, ενώ το συνολικό επικοινωνιακό πρόγραμμα που ενέκρινε τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν ύψους 400.000 ευρώ. Τέλος, εγκρίθηκε το πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας, ύψους 60.000 ευρώ.

Το Βεργίνα ΤV πάει Κύπρο ως Βεργίνα TV Greece

Το περιφερειακό κανάλι Βεργίνα TV, που… αυτοσυστήνεται ως «ειδησεογραφικός και οικογενειακός τηλεοπτικός σταθμός» της Θεσσαλονίκης, θα εκπέμψει στην Κύπρο μέσω της πλατφόρμας Velister. Στην Ελλάδα, το Βεργίνα ΤV έχει πρωταγωνιστήσει λόγω της έντονης πολιτικής παρουσίας του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου, ο οποίος σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται και ως ιδιοκτήτης, ενώ στην Κύπρο επικεφαλής θα είναι ο Χρήστος Αριστείδου. Στο Μητρώο του ΕΣΡ, ωστόσο, ως νόμιμος εκπρόσωπος πρόεδρος-διευθύνων του καναλιού αναφέρεται ο Duzha Valjet του Barjam. Πριν από τρεις μήνες ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον βουλευτή της ΝΔ, κατηγορώντας τον στον αέρα του Βεργίνα TV πως η κόρη του, που έχει μετοχές στο κανάλι, «άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους και δεν πληρώνει φόρους»!

Επιδοτήσεις σε media αντί για μηδενισμό ΦΠΑ

Την επιδοματική τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ έναντι των Μέσων Ενημέρωσης επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ιωάννης Οικονόμου στη συνάντησή του με τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η τριπλέτα στήριξης για όλα τα media στηρίζεται στη συνέχιση κάλυψης της εισφοράς του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιδότηση του δικτύου διανομής για τις εφημερίδες και την ένταξη των επιχειρήσεων ΜΜΕ στα επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον αντίποδα των παραπάνω, ο Ιωάννης Οικονόμου δεν αποδέχθηκε θερμά το αίτημα κατάργησης του ΦΠΑ για το χαρτί, με επιχείρημα πως δεν υπάρχει κέρδος για τους εκδότες! Θυμίζουμε πως οι εκδότες έχουν ζητήσει την επιδότηση της εκτύπωσης εντύπων, αλλά ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε αναπροσαρμογή στο κόστος διανομής τους. Το πακέτο επιδοτήσεων των ΜΜΕ, που θα παρουσιαστεί ως μέτρα στήριξης Τύπου και Μέσων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Μαΐου. Με δεδομένο ότι ο εκπρόσωπος του Μαξίμου βρίσκεται σε επαφές και διαβουλεύσεις και με τους ιδιοκτήτες εφημερίδων, κεντρικών και περιφερειακών, είναι φανερός ο προεκλογικός χαρακτήρας των δεσμεύσεων για τη στήριξη λειτουργίας των ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

 

 Το ΕΣΡ θα επιβάλλει πρόστιμα στις εφημερίδες

 

Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο έχει προκαλέσει η τροπολογία για το νόμο περί Τύπου, που έφερε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή και πέρασε με ψήφους των βουλευτών της. Για πρώτη φορά, όπως προκύπτει από το πλαίσιο αλλαγών, υιοθετείται ένας μηχανισμός προστίμων προς τις εφημερίδες, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνθιση της «βιομηχανίας» των αγωγών κατά δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου.  Το άκρως οξύμωρο, κατά άλλους παράλογο, είναι ότι τον ρόλο του μεσάζοντα επιβολής προστίμων, αναλαμβάνει ένας εντελώς ξένος και αναρμόδιος προς τις εφημερίδες φορέας, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που μέχρι πρότινος ασχολείτο αποκλειστικά με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης η τροπολογία που «πέρασε» από τη Βουλή,  καταργεί το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες αλλά μόνο για όσες εκδίδουν εφημερίδα ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα. Από το νόμο για τις Ανώνυμες Εταιρείες εξαιρεί μόνο τις εφημερίδες, κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα.ay / Pause

Mute / Unmute

Report a problem

Language

Mox Player

Για ισχυρό πλήγμα στην ελευθεροτυπία, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για αγωγές κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων, κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, αναφερόμενη στην τροπολογία που αλλάζει το νόμο περί Τύπου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιλογή της Κυβέρνησης να αλλάξει, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το νομοθετικό πλαίσιο της αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις. Η ΕΣΗΕΑ υπήρξε πάντα υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και την ευθύνη περιεχομένου στα ΜΜΕ ακόμη και με ονομαστικοποίηση των μετοχών και στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και ανεπαρκώς. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος. Το θέμα μάλιστα το θέσαμε στην τελευταία μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον Γ.Γ Ενημέρωσης, ζητώντας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του φαινομένου. Περαιτέρω, οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα. Κατά συνέπεια, ορθότερος είναι ο δρόμος της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους και όχι αιφνιδιαστικά νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής.

 Εκδίδει εφημερίδα ο ιδιοκτήτης του Action 24

Στα σκαριά είναι μια νέα φιλόδοξη εκδοτική προσπάθεια, δια χειρός του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού Action 24, Διονύση Παναγιωτάκη. Ο τελευταίος θα εισέλθει στον χώρο των έντυπων ΜΜΕ, με την έκδοση εφημερίδας που θα φέρει τον τίτλο ActionΔύο δημοσιογράφοι που αποτελούν σημείο αναφοράς του τηλεοπτικού σταθμού, θα ηγηθούν της εκδοτικής προσπάθειας. Πρόκειται για τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίο θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας και τον Γιώργο Κουβαρά, ο οποίος θα είναι ο σύμβουλος έκδοσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του ιδιοκτήτη του σταθμού Action 24, είναι να εκδώσει και δεύτερη πολιτική εφημερίδα, εντός του προσεχούς διαστήματος.