ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία αγωνιζόταν για ένα ουσιαστικό ραντεβού του Αμερικανού προέδρου, με τον Τούρκο πρόεδρο .
Τελικά το ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν ματαιώθηκε, η αμερικανική πρόταση να προσφέρει η Τουρκία τους ρωσικούς S-400 (που αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις) στην Ουκρανία απορρίφθηκε ρητά από τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, και το τουρκικό αίτημα να πάρει από τις ΗΠΑ τουλάχιστον νέα αεροσκάφη τύπου F-16, παραμένει σε εκκρεμότητα.

Από την Τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας , από την άλλη ανέπεμψε ύμνους στο ΝΑΤΟ και την σημασία της Τουρκίας στους κόλπους του, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το δέλεαρ της αγοράς γαλλοιταλικών αντιπυραυλικών συστημάτων.
Από την Αμερικανική πλευρά, ακόμα και από την αρμόδια φιλοτουρκική διεύθυνση του Στεητ Ντιπάρτμεντ , η καχυποψία μεγάλωσε .
Ήταν η 31 Ιανουαρίου 2017 όταν οι αναγνώστες των New York Times διάβαζαν ένα άρθρο του Άντονι Μπλίνκεν, που υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξοπλίσουν του Κούρδους της Συρίας για να νικήσουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Εφημερίδες του Τουρκικού καθεστώτος επιτέθηκαν τότε στον Μπλινγκεν ,λέγοντας, ότι κανείς δεν ασχολείται με τους ανθρώπους των « κλειστών λεσχών».
Η τότε αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να οπλίσει τους Κούρδους εναντίον του ISIS.
Η προσέγγιση του Τραμπ με τον Ερντογάν συντελέστηκε αργότερα -σχεδόν δύο χρόνια μετά- και αφού είχε ηττηθεί ο ISIS και είχε ξεπεραστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της κράτησης από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά ,με τον Μπλίνκεν να κατέχει πια την θέση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ .
Ο Άντονι Μπλίνκεν ,όπως άλλωστε και ο Μπαιντεν, γνωρίζουν καλά τα Ελληνοτουρκικά θέματα και δεν έκρυψαν ποτέ, πως στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μην απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση.

Ο Μπλίνκεν έχει άριστη γνώση της χώρας του Ερντογαν, την οποία είχε επισκεφθεί κατά την περίοδο 2015-17, ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών.
Λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Μπλίνκεν έκανε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Ερντογάν και του νικητή των τουρκοκυπριακών εκλογών, Ερσίν Τατάρ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.
Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε καταγγείλει και την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα θελήσουν να παίξουν ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα αυξήσει την πίεση προς την Άγκυρα.
Στο πλαίσιο της νέας αμυντικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο από τις συμμαχικές δυνάμεις που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή .
Οι ΗΠΑ θα σηκώνουν συνεχώς τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και θα ζητούν από τον Ερντογάν όχι μόνον να τερματίσει την στενή συνεργασία με την Ρωσία αλλά να στοιχηθεί δίπλα στην Πολωνία, να προσχωρήσει δηλαδή στην εμπροσθοφυλακή της ομάδας χωρών–μελών του ΝΑΤΟ που ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας.
Με τις ΗΠΑ και την Τουρκία αμετακίνητες στις θέσεις τους για τους S-400, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν το βραχυκύκλωμα θα αντέξει στην γενικότερη ανασύνταξη του ΝΑΤΟ που συμπαρέσυρε ακόμη και τη Γερμανία, η οποία είχε επιλέξει να κρατά ισορροπίες ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

Ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον για έναν τουρκικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα και, αν ναι, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την μη επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία από την Άγκυρα;
Η πραγματική αμερικανική πρόθεση , απέναντι στην Τουρκία , θα φανεί με το πόσο οι Αμερικανοί θα «βοηθήσουν » παράγοντες, που αποτελούν κόκκινο πανί για τον Ερντογαν .

Τις τελευταίες ημέρες, παρά τον πόλεμο της Ουκρανίας , ακούγονται διάφορες φήμες στους διαδρόμους του Στεητ Ντιπάρτμεντ για ουσιαστική βοήθεια στους Κούρδους, αλλά και για τα δικαιώματα των Αλεβιτων στην Τουρκία .
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαριστούν όλα …

 

Πηγή fantomas.gr