Προς εναλλακτικό σχέδιο αντιμετωπισης της κατάστασης με το φυσικό αέριο .

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς έναντι του διατάγματος Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο  θα πρέπει να πληρώνονται  πλέον ,οι ποσότητες Ρωσικού αερίου σε ρούβλια, είναι να συνταχθεί με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και να μην υποκύψει στην απαίτηση της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να «μεταφραστεί» η ελληνική απόφαση άμεσα, καθώς, με βάση το σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα από την Gazprom, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίτιμο πληρωμής σε περίπου ενα μηνά  από σήμερα, δηλαδή περί  περί τα τέλη του μήνα .

Αντίστοιχες συμβάσεις για μικρότερες ποσότητες διαθέτουν απευθείας με την ρωσική εταιρεία η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος αλλά και η ΔΕΗ.

Μιλώντας  σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα πληρωμής τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για πληρωμή στο Ρωσικό νόμισμα.

Όπως άλλωστε προβλέπει ο σχεδιασμός, αν σταματήσουν οι ροές του φυσικού αερίου, θα κηρυχθεί συναγερμός τύπου 3 και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Πηγή fantomas.gr