Στη Μαριούπολη ο Καντίροφ στο πλευρό των Τσετσένων μαχητών»

Μετά την παραδοχή του δημάρχου της Μαριούπολης ότι η πόλη έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, τα διεθνή Μέσα μετέδωσαν ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ έχει ήδη μεταβεί εκεί. «Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Πλέον προσεγγίζει αυτήν, μίας ανθρωπιστικής κρίσης. Η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Υπάρχουν και διαφωνίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών αμάχων και όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Το μόνο σίγουρο είναι ο πρότερος πληθυσμός, ο οποίος κυμαινόταν πάνω από 400.000, προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ουκρανική προεδρία υπολογίζει ότι περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη Μαριούπολη, δίχως νερό, φαγητό, ηλεκτρικό και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Το ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών». Κάθε ημέρα, αποκαλύπτεται ο θάνατος κάποιου γνωστού. O Ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής του kickboxing Μακσίμ Καγκάλ ανακοινώθηκε ότι πέθανε, ενώ υπερασπιζόταν την πόλη. Λίγο πριν την επίσημη παραδοχή πάντως, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη Μαριούπολη».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος του περιέγραψε τη δραματική κατάσταση της πόλης.

Η ζοφερή εικόνα που του μετέδωσε περιελάμβανε ερείπια, διαλυμένες υποδομές και ομαδικούς τάφους. Πράγματι, το 90% των κτιρίων έχει χτυπηθεί. Τα περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κάποια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, το ίδιο και όλα τα σχολεία. Παράλληλα, προετοιμάζεται και η ανθρωπιστική αποστολή της κυβέρνησης στη Μαριούπολη σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με το αντίστοιχο γαλλικό, το οποίο θα συντονίσει την επιχείρηση. Το σημαντικότερο είναι να σχηματιστούν ασφαλείς διάδρομοι, ώστα να μπορέσει όποιος θέλει να εγκαταλείψει την πόλη.

Ρώσοι αυτονομιστές ισχυρίστηκαν ότι περίπου 1700 κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη κάθε ημέρα. Από χθές πάντως, φαίνεται ότι είναι πολλοί εκείνοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης που κατευθύνονται ή οδηγούνται στη Ρωσία. 26 ουκρανικά λεωφορεία πάντως περιμένουν να μπουν στην πόλη. Να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα και να παραλάβουν κόσμο. Δεν τους έχει ακόμα δοθεί άδεια. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι Ρώσοι είναι αυτοί που προτρέπουν τον κόσμο να φύγει.