Ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις: Χωρίς ρούβλια δεν έχει φυσικό αέριο -Μήνυμα Πεσκόφ

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ολοένα και πληθαίνουν ενώ παράλληλα εισχωρούν σε διάφορους κλάδους, κυρίως όμως στης οικονομίας, με τελευταία εξ αυτών την απαγόρευση αποπληρωμής σε ρούβλια για τις εισαγωγές του φυσικού αερίου.

Έτσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απειλεί με πιθανά αντίμετρα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, στο αμερικανικό δίκτυο PBS, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση και του Ρώσου βουλευτή Ιβάν Αμπράμοβ, μέλους της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) τονίζει πως «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο».

Δεν θα λειτουργήσουμε ως ευεργέτες

Η Ρωσία θα περιμένει την απάντηση της ΕΕ και μετά θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, είπε. «Δεν σκοπεύουμε επ’ ουδενί να λειτουργήσουμε ως ευεργέτες και να προμηθεύουμε με δωρεάν φυσικό αέριο την Ευρώπη», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο έμπιστος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι εξαπέλυσε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δυστυχώς οι καταστάσεις αυτές είναι εξαιρετικά εχθρικές», είπε ο Πεσκόφ για τις κυρώσεις. Αυτά μας έφεραν στο σημείο του «ολοκληρωτικού πολέμου». «Και εμείς στη Ρωσία εκλαμβάνουμε αυτόν τον πόλεμο με τέτοιο τρόπο, ότι δηλαδή οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία διεξάγουν πραγματικό πόλεμο στο εμπόριο, στην οικονομία, κατάσχουν την περιουσία μας, τα μετρητά μας και μπλοκάρουν τη χρηματοδότησή μας», παραπονέθηκε ο Πεσκόφ. «Και τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα».

Ενόχληση από την πλευρά των G7

Ο Πούτιν είχε διατάξει την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να παραδοθεί σε «μη φιλικά» κράτη μόνον εάν πληρωθεί σε ρούβλια. Αυτό έχει ήδη απορριφθεί από ορισμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και την G7, που κάνουν λόγο για παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων.