Εκπρόσωπος Αμπράμοβιτς: Επιβεβαιώνουμε ότι δηλητηριάστηκε

Ο εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τη δηλητηρίασή του.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές. Δεν επιβεβαίωσε ποιοι άλλοι υπέπεσαν θύματα ή το ποιοί κρύβονται πίσω από την «επίθεση» αυτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές αντιμετώπισαν συμπτώματα που ευθυγραμμίζονται με εκείνα της δηλητηρίασης, ύστερα από μια συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι Ουκρανοί, μεταδίδει η «WSJ», κατηγορούν «σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα» για τη δηλητηρίαση και την περιγράφουν ως απόπειρα σαμποτάζ των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές, που είναι τουλάχιστον δύο στον αριθμό, σύμφωνα με τη «WSJ», δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους και βρίσκονται τώρα σε καλύτερη κατάσταση.

Άτομο που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Ρώσου ολιγάρχη ανέφερε πως δεν είναι σαφές ποιος στοχοποίησε τον Αμπράμοβιτς και τους διαπραγματευτές αυτούς, στους οποίους φέρεται να περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ανταποκριτής Guardian: Ο Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες

Το ρεπορτάζ της «WSJ» επιβεβαιώνει και το Bellingcat, μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα με έδρα την Ολλανδία, που προσθέτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 3ης προς 4η Μαρτίου.

Το Bellingcat επίσης αναφέρει, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικών, ότι η δόση και ο τύπος της ουσίας δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, που θα ήταν απειλητικές για τη ζωή των θυμάτων.

Ανταποκριτής του «Guardian επικαλείται πηγή με άμεση γνώση για το περιστατικό και συμπληρώνει ότι ο «Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και πως έλαβε θεραπεία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δύο ειδικούς και έναν γιατρό που επικαλείται το Bellingcat, τα συμπτώματα ήταν πιο συνεπή με «παραλλαγές πορφυρίνης, οργανοφωσφορικών ή δικυκλικών ουσιών». Ο οριστικός προσδιορισμός της ουσίας δεν ήταν δυνατός λόγω της απουσίας εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού κοντά στα θύματα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Οι τρεις άνδρες που αφορά το ρεπορτάζ κατανάλωσαν μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bellingcat.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Σε ρόλο μεσολαβητή για τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, και πλέον έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, με την έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μάλιστα, έχει ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πρόσωπο διαμεσολάβησης με τη Ρωσία και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

Η πληροφορία για τις υποψίες περί δηλητηρίασης συνέπεσε χρονικά με άλλα ρεπορτάζ, που θέλουν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να είχε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή για το Κίεβο. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Times», σε πεντάστερο ξενοδοχείο, σε ένα τετ α τετ που κανόνισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Πριν από αυτήν τη συνάντηση, ο Αμπράμοβιτς είχε μεταβεί στη Ρωσία, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, για να παραδώσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το σημείωμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο περιείχε τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Η απάντηση Πούτιν ήταν οργισμένη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, αφού έλαβε το σημείωμα, είπε στον Αμπράμοβιτς να μεταφέρει στους Ουκρανούς πως «θα τους συντρίψει».