Δείτε τι γράφει σήμερα ο Τουρκικός Τύπος

Haber Türk: Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ρεαλιστικό και στρατηγικό

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ είπε ότι «τα εμπάργκο που μας επιβάλλονται από συμμάχους μας δεν θα πρέπει καν να εξετάζονται». Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης τα εξής: «Τη στιγμή που είναι προφανείς οι επιτυχίες των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί να υπάρξει λογική δικαιολογία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αρθούν πλέον οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην αμυντική μας βιομηχανία από ορισμένους συμμάχους μας».

Hürriyet: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διαμεσολάβηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαμεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Θα συνεχίσουμε και στο εξής να συνομιλούμε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η όλη μας προσπάθεια είναι να φέρουμε κοντά αυτούς τους δύο ηγέτες και να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ειρήνης».

Sabah: Για μία ακόμη φορά κατανοήθηκε η σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ηγέτες τόσο του ΝΑΤΟ όσον και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν επισκεφθεί την Τουρκία πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια δε της συνόδου κορυφής, ο ΠτΔ Ερντογάν πραγματοποίησε πολλές διμερείς συναντήσεις. Για μία ακόμη φορά κατανοήθηκε η σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η Τουρκία συνομιλεί και με τις δύο χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το άλμα της στην αμυντική βιομηχανία και το ότι είναι απαραίτητη για τις διαδρομές ενεργείας και εμπορίου.

Star: Ιταλός πρέσβης: Η Τουρκία είναι σημαντική για την Ευρώπη

Ο πρέσβης της Ιταλίας στην τουρκική πρωτεύουσα Τζόρτζιο Μαραπόντι, δήλωσε ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας πάνε πίσω μέχρι την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πως αυτές οι σχέσεις ενισχύθηκαν ολοένα και περισσότερο και κατά τους αιώνες που πέρασαν. «Πιστεύω στην στρατηγική ισχύ της Τουρκίας, τις δυνατότητες της, τη σημασία της για την Ευρώπη και το μέλλον των στενών της σχέσεων με την Ιταλία. Η θέση και η σημασία της Τουρκίας είναι ένδειξη του ότι θα έχει πάντοτε ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον κόσμο», ανέφερε.

Yeni Şafak: Τουρκική λύση στην κρίση πρώτων υλών

Οι πρώτες ύλες από παλιές μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά οχήματα στην Τουρκία και σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μετατραπούν σε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στο Πανεπιστήμιο Sakarya και θα διατεθούν ξανά στην αγορά. Το έργο που παρουσίασε η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην Τεχνόπολη Sakarya που ίδρυσε το πανεπιστήμιο και ορισμένοι ακαδημαϊκοί, θα λάβει στήριξη από την ΕΕ.