Τα ελληνικά Rafale για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό -Δείτε εικόνες

Στην εφετινή παρέλαση συμμετείχαν για πρώτη φορά και τα προσφάτως ενταχθέντα στην Πολεμική Αεροπορία ελληνικά Rafale που αποκτήθηκαν από τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι μαχητικά είχαν φτάσει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας τον περασμένο Ιανουάριο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

25η Μαρτίου: Τα ελληνικά Rafale στον αττικό ουρανό
Τα μαχητικά από τη Γαλλία έκλεψαν τις εντυπώσεις, καθώς πέταξαν δίπλα στο
θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην παρέλαση συμμετείχαν για δεύτερη χρονιά και γαλλικά Rafale, καθώς χθες στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» έπεσαν οι τελικές υπογραφές ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα για την προμήθεια τριών φρεγατών Belharra και έξι Rafale.

Τα Rafale, που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, είναι δικινητήρια μαχητικά, πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρουν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τα Rafale έχουν την ικανότητα να ιχνηλατούν έναν στόχο και να εξαπολύουν πύραυλο αέρος-αέρος, χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψουν τη θέση τους, χάρη στο σύστημα OSF της Thales.