Προειδοποίηση-σοκ από τον Μακρόν – «Αναπόφευκτος ο λιμός» αν δε λήξει ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες, που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

«Για να αποφύγουμε μια επισιτιστική κρίση, πρέπει να αντιδράσουμε», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία, εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών, που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειες να απομονώσει τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσει σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε, ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.