Εμίρ Κουστουρίτσα: «Ο βομβαρδισμός της Σερβίας ήταν η πρώτη πράξη – Η Ουκρανία είναι η δεύτερη πράξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία»

“Ο βομβαρδισμός της Σερβίας ήταν η πρώτη πράξη, τώρα η Ουκρανία είναι η δεύτερη πράξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία”, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα στη ρωσική κρατική τηλεόραση RT, αναφέρει το Tanjug.

«Ο κόσμος διέρχεται μια αποδόμηση της εξουσίας που θεωρούσε τον εαυτό της υπέρτατο πριν από 23 χρόνια. Η τρέχουσα σύγκρουση για την Ουκρανία είναι ουσιαστικά η συνέχεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ από το 1999», είπε ο Κουστουρίτσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που η Ρωσία ήταν αδύναμη εκείνη την εποχή και διοικούνταν από μια «δυτική ολιγαρχία» που υποστήριζε τον τότε Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, η Σερβία ήταν απολύτως μόνη στον αγώνα για την ελευθερία, τα σύνορα και την επιβίωσή της.

«Στη συνέχεια το Διεθνές Δίκαιο άλλαξε σε αυτό που αποκαλώ «ανθρωπιστικό» δίκαιο», είπε ο Κουστουρίτσα, αναφερόμενος στον επίσημο λόγο του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, που είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, πρόσθεσε το RT.

«Αργότερα έγινε ένα δόγμα που ονομάζεται «ευθύνη προστασίας», που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για πόλεμο. Ο σημερινός πόλεμος δεν ήρθε από το πουθενά. Αυτό είναι συνέχεια των γεγονότων που είχαν σπαρθεί πολύ νωρίτερα. Μπορούμε να δούμε τη συνέχεια της ρωσοφοβίας στη Δύση, η οποία απέρριψε την πρόταση συνεργασίας της Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε ο Κουστουρίτσα.

Τόνισε ότι οι Σέρβοι δεν είναι υπέρ του πολέμου, αλλά θυμούνται το 1999 και κατανοούν τους λόγους της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Σε έναν μονοπολικό κόσμο, κανείς δεν πληρώνει το τίμημα για τις κινήσεις του. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδόμηση της εξουσίας στον κόσμο και αυτό που είναι σημαντικό, νομίζω, αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους όπλα έχετε», πρόσθεσε.

Ο Kusturica είπε ότι το 1999 η Σερβία δεν διέθετε τα πιο σύγχρονα όπλα και ότι ο Yeltsin εμπόδισε την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούσαν να έχουν κάνει μεγαλύτερη διαφορά.

«Και ακόμα και τότε οι Σέρβοι κατάφεραν να καταρρίψουν το αμερικανικό «αόρατο» αεροπλάνο. Θυμούνται ακόμα και σήμερα τις «ανθρωπιστικές» βόμβες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν κατέβηκε στο έδαφος, γιατί ήξερε ότι ο σερβικός λαός θα πολεμούσε», πρόσθεσε.

Ο Κουστουρίτσα καταδίκασε την απαγόρευση των εμφανίσεων των Ρώσων μαέστρων, συνθετών και διάφορων συγγραφέων.

«Ο Τσέχοφ, ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας.  Η Δύση προσπαθεί να τα πετάξει έξω, αλλά ο κόσμος θα δει ότι αυτά τα μέρη θα συναρμολογηθούν ξανά», είπε ο σκηνοθέτης.

Πηγή fantomas.gr