Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ -Διστακτική η Ευρώπη

Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία προανήγγειλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλλιβαν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ενόψει του ταξιδιού Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Οι δηλώσεις Σάλλιβαν έρχονται τη στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές φωνές για το ζήτημα.

«Ενα από τα σημεία – κλειδιά της ανακοίνωσης που θα κάνουμε με τους συμμάχους μας θα επικεντρώνεται όχι απλώς στην επιβολή και νέων κυρώσεων, αλλά στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μία κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την ρωσική εισβολή , την αποφυγή των κυρώσεων και την προσπάθεια οποιασδήποτε χώρας να βοηθήσει τη Ρωσία να υποβαθμίσει,ή να αντιπαρέλθει τις κυρώσεις.

Ο κ. Σάλλιβαν είπε ότι η Δύση έχει επιβάλει μία τεράστια οικονομική πίεση στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι, για ν’ αυξηθεί αυτή η πίεση με το πέρασμα του χρόνου, είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματικότητα στην επιβολή τους.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει χώρες όπως η Κίνα ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες σε περίπτωση που βοηθήσουν τη Ρωσία να «παρακάμψει» τις κυρώσεις της Δύσης.

Από την πλευρά του, σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε πως η Δύση είναι ενωμένη, στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την εισβολή της στη χώρα.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Μπάιντεν:

Αύριο, ταξιδεύω στην Ευρώπη για να συναντήσω τους συμμάχους και εταίρους μας, ακριβώς έναν μήνα μετά την επιτάχυνση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η πρώτη μου στάση είναι το Βέλγιο, όπου θα συναντηθώ με τους Συμμάχους μας από το ΝΑΤΟ, τους Ηγέτες της G7 και τους Ηγέτες της ΕΕ για να συζητήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να στηρίξουμε την Ουκρανία και να επιβάλλουμε σκληρά κόστη στη Ρωσία για την εισβολή της.

Έπειτα θα ταξιδέψω στην Πολωνία για να πραγματοποιήσω διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Ανυπομονώ να συζητήσω την απάντησή μας στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Ουκρανία.

Σε αυτό το ταξίδι θα κάνουμε σαφές ότι η Δύση είναι ενωμένη στην άμυνα της δημοκρατίας. Ο Πούτιν νόμιζε πως θα μας χωρίσει, αλλά εμείς είμαστε ισχυρότεροι απ’ ό,τι ήμασταν σε οποιοδήποτε σημείο της πρόσφατης ιστορίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι ο Πούτιν θα πληρώνει ένα βαρύ οικονομικό τίμημα για τις ενέργειές του.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις αυτές σχετικά με την επικείμενη επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ της Πέμπτης θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι -μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το επικρατέστερο και πιο λογικό σενάριο.

Το πρακτορείο Reuters έκανε γνωστή την είδηση, επικαλούμενο πληροφορίες από το Interfax, ενώ αναφέρεται πως δεν είναι ακόμα σαφές το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επικοινωνία του Ουκρανού προέδρου με τους άλλους ηγέτες.