Στηρίζουν τον Τύπο με… επιδοτήσεις

Φανερή είναι η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα της στήριξης του έντυπου Τύπου και των ΜΜΕ εκδότες-δημοσιογράφοι και κυβέρνηση της ΝΔ. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και σε μεγάλο βαθμό οι εκδότες ζητούν μέτρα στήριξης για τον έντυπο Τύπο, με κεντρικό άξονα την επιδότηση θέσεων εργασίας, την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση και την κατάργηση του ΦΠΑ στην πώληση εφημερίδων, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται μόνο σε μέτρα επιδότησης. Η κυβέρνηση κρατά στο συρτάρι και δεν εφαρμόζει την έτοιμη ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του Τύπου και συνεχίζει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις με τους εκδότες για τη δημιουργία νέου Μητρώου Μέσων Ενημέρωσης, ενώ αρχίζει κύκλο επαφών και με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει συνάντηση με τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ τις επόμενες ημέρες με κύριο θέμα την υπουργική απόφαση με τους όρους εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, ενώ θα ακολουθήσει άλλη συνάντηση με την ΠΟΕΣΥ. Οι εκδότες πάντως έθεσαν, για μία ακόμη φορά, επιτακτικά το θέμα μηδενισμού του ΦΠΑ στο χαρτί, καθώς η διαρκής και συνεχιζόμενη αύξηση κόστους απειλεί άμεσα την έκδοση των εφημερίδων αλλά και των βιβλίων. Από την πλευρά των εκδοτών επισημαίνεται πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στον μηδενισμό του ΦΠΑ, μετά την απόφαση του ECOFIN, τον Δεκέμβριο του 2021, που έδωσε το πράσινο φως στις κυβερνήσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν το ΦΠΑ σε 24 κατηγορίες προϊόντων και σύστησε στα κράτη-μέλη να μηδενίσουν τον ΦΠΑ σε επτά ακόμη κατηγορίες, μεταξύ αυτών και στις εκδόσεις. Παρά την απόφαση, ωστόσο, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον ΦΠΑ, προβάλλοντας το σενάριο μέτρων επιδότησης, τα οποία οδηγούν τα ΜΜΕ σε πολιτική ομηρία και εξάρτηση, και αρνείται τα μέτρα πάγιας ενίσχυσης των εντύπων.

Στο μικροσκόπιο ο Σαββίδης για τους δεσμούς του με τον Πούτιν

Ο ελληνορωσικής καταγωγής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η ιστοσελίδα 101greatgoals.com σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης «παρακολουθείται στενά» για τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως σημειώνει, πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ το 2012, ο «εκκεντρικός», όπως τον χαρακτηρίζει, επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης της FC Rostov. Επικαλούμενη ρεπορτάζ, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι το τηλεοπτικό του κανάλι, το Οpen, έχει προβληθεί ως αυτό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς αν θέλει λιγότερο αντι-ρωσικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η εν λόγω ιστοσελίδα επικαλείται το Yahoo sport σύμφωνα με το οποίο «η ρωσική πρεσβεία ενθάρρυνε ωμά τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τον σταθμό του, Open TV, ώστε να αποκτήσει κανείς μια εναλλακτική άποψη σε αυτό που αποκαλούσε “παραπλανητική προπαγάνδα” σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία». «Ο Σαββίδης έχει μεγάλους θαυμαστές στη βόρεια Ελλάδα τόσο λόγω της ανανέωσης που πραγματοποίησε στον ΠΑΟΚ, τον οποίο ανέλαβε το 2012 και αυτή τη σεζόν είναι δεύτερος στην ελληνική Super League, όσο και λόγω των επενδύσεών του στην οικονομία σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση στη χώρα είχε αρχίσει να διαφαίνεται», σημειώνει η ιστοσελίδα και συνεχίζει: Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο το 2018, μετά από μια διαιτητική απόφαση που θεωρούσε ότι αδικούσε την ομάδα του.

Δρομολογούνται κυρώσεις;

Μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Σαββίδης έχει προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Έλληνες και Ουκρανούς σε ένα από τα ξενοδοχεία του, αλλά η εγγύτητά του με τον Πούτιν παραμένει αμφισβητήσιμη. Το 2017, για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Ενότητας, ο Πούτιν απέστειλε επιστολή στον Σαββίδη στην οποία ανέφερε: «Αγαπητέ Ιβάν Σαββίδη, Σας συγχαίρω για την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας. Ο πατριωτισμός, ο σεβασμός στην ιστορία της Πατρίδας, η ευθύνη για την πίστη της ένωσαν και βοήθησαν το έθνος μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες για αιώνες. Σήμερα η δέσμευση σε αυτές τις διαρκείς αξίες και ιδανικά μας κάνει πιο δυνατούς, μας δίνει εμπιστοσύνη σε όλα τα εγχειρήματα – στο όνομα της επιτυχίας και της ευημερίας της Ρωσίας». Το δημοσίευμα θυμίζει ότι το 2013 απονεμήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη ο τίτλος του επίτιμου Έλληνα πολίτη για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. Καθώς διευρύνονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Σαββίδης δεν έχει ακόμη βρεθεί στο στόχαστρο ο ίδιος, ωστόσο «η περίπτωσή του προφανώς παρακολουθείται στενά», σημειώνει το 101greatgoals.com επικαλούμενη άλλη πηγή. Το πόσο ισχυροί διατηρούνται ακόμη αυτοί οι δεσμοί μένει να φανεί, αλλά θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι οι σχέσεις διατηρούνται, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Ρεκόρ από το Netflix

Το ρεκόρ τηλεοπτικού περιεχομένου αναμένεται να σπάσει η πλατφόρμα του Netflix το 2022, σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις. Ο σφοδρός πλέον ανταγωνισμός ανάμεσα στις πλατφόρμες ροής και η δυναμική είσοδος της Disney αλλά και της HBO στην Ευρώπη οδηγεί το Netflix σε νέες επενδύσεις σε πρωτότυπο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την ανάλυση της Ampere Analysis, για το 2022 η πλατφόρμα προγραμματίζει την πρεμιέρα 398 νέων τηλεοπτικών προγραμμάτων, σπάζοντας το δικό της προηγούμενο ρεκόρ.

Λήγει η θητεία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Στα μέσα Μαΐου προγραμματίζεται το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Η θητεία του νυν ΔΣ λήγει στο τέλος Μαρτίου και με απόφαση της πλειοψηφίας θα ζητηθεί ο διορισμός διοίκησης από το πρωτοδικείο με ειδικό σκοπό την οργάνωση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Μικρή πτώση για Open, πρώτος ο ΣΚΑΪ

Μικρές αλλαγές στην τηλεθέαση της Nielsen την περασμένη εβδομάδα (13-20/3) με αξιοσημείωτη την πτώση ποσοστών του Open και της ΕΡΤ1 και την άνοδο τηλεθέασης των περιφερειακών και συνδρομητικών καναλιών. Στην κορυφή παρέμεινε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ με 12,9%, ενώ μάχη έγινε για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε Mega και Alpha, με τον Alpha να κερδίζει… στον πόντο με 12,4% έναντι 12,3% του Mega. Ο ΑΝΤ1 κατέγραψε ποσοστό 11,4%, το Star 10,7%, ενώ το Open έπεσε στο 9,6%. Τέλος, το Μακεδονία TV είχε 1,2%. Συνολικά τα μεγάλα κανάλια παρουσίασαν μικρή υποχώρηση στο 70,5%, ενώ τα περιφερειακά – συνδρομητικά έφτασαν το 21%. Το συνολικό ποσοστό τηλεθέασης της ΕΡΤ ανήλθε μόλις στο 8,4%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας πενταετίας, με την ΕΡΤ1 στο 4,9%, την ΕΡΤ2 στο 1,9% και την ΕΡΤ3 στο 1,6%. Σε επίπεδο ομίλων κυρίαρχος παρέμεινε ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με συνολικό ποσοστό 23,1%, ενώ ο Όμιλος ΑΝΤ1 συγκέντρωσε 12,6%.

Μείον 305 φύλλα

Η άτακτη υποχώρηση της κυκλοφορίας των κυριακάτικων εφημερίδων συνεχίζεται κάθε εβδομάδα, με την απώλεια την Κυριακή 27/2 να ανέρχεται σε 305 φύλλα. Η «Καθημερινή», που έχει μόνιμα την πρώτη θέση, πούλησε 49.026 φύλλα, με συν 2.625. Συνολικά, η κυκλοφορία των εννέα εφημερίδων ήταν 134.596 φύλλα έναντι 134.901 στις 20/2. Ο μέσος όρος κυκλοφορίας τον Ιανουάριο ήταν 148.531 φύλλα, με απώλεια 13.935 φύλλων.

Διακοπή σήματος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ

Διακοπές στη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Ο αθλητικός σταθμός μεταδίδει σταμάτησε  να μεταδίδει την  εκπομπή “Αθλητική Ραδιοεφημερίδα” και για δύο λεπτά δεν ακουγόταν τίποτα στον αέρα. Στη συνέχεια ακούστηκε κλασική μουσική, διακόπηκε το σήμα και πάλι, επανήλθε με ξένη μουσική και μετά στην κανονική αθλητική ροή. Ο παραγωγός του αέρα είπε πως ο σταθμός “έχει σοβαρό πρόβλημα στην κονσόλα”.

Πρόστιμο από το ΕΣΡ στο Star

Πρόστιμο από το παρελθόν για το Star Channel. Το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο ύψους  35.000 ευρώ στο κανάλι για είδηση που μεταδόδθηκε στο δελτίο ειδήσεων στις 20 Νοέμβρη 2018 για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο. Σύμφωνα με το ΕΣΡ το θέμα του δελτίου για τη δράση “παραστρατιωτικών” υπό την ονομασία “Φρουροί της Θράκης” που είχαν αναλάβει το ρόλο της αστυνομίας στα  ελληνοτουρκικά σύνορα, ήταν ατεκμηρίωτη και ανακριβής.

Μέσα σε δύο μήνες… 15 εκατ. ευρώ για προβολή

Ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ μόλις μέσα σε δύο μήνες η κρατική διαφήμιση. Τα κονδύλια της επικοινωνιακής προβολής που εγκρίνονται αυτό το διάστημα είναι πολύ υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, ενώ παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο να σπάει η διαφημιστική δαπάνη φορέων του Δημοσίου και περιφερειών σε περισσότερα ξεχωριστά προγράμματα. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν εγκριθεί επικοινωνιακές δαπάνες άνω των 8,5 εκατ. ευρώ και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου αναρτήθηκε η έγκριση για ακόμη 6,7 εκατ. ευρώ. Τις υψηλότερες δαπάνες κατέθεσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.153.999 ευρώ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (1.835.200 ευρώ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (1.496.871 ευρώ). Εγκρίθηκαν επίσης τα προγράμματα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου (500.000 ευρώ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (389.400 ευρώ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (300.000 ευρώ), της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (153.264 ευρώ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα», του υπουργείου Ανάπτυξης (166.000 ευρώ).

Πιλοτική η λειτουργία του

Σε στάδιο δοκιμής βρίσκεται η streaming η πλατφόρμα ANT1+  πριν από την επίσημη κυκλοφορία της,  Στόχος του ΑΝΤ1 είναι να διασφαλιστεί ένα άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης για τους συνδρομητές.  Στο πλαίσιο της διαδικασίας δοκιμών, η ιστοσελίδα και η εφαρμογή έγιναν διαθέσιμες σε κάποιες συσκευές συγκεκριμένων κατασκευαστών που τις έθεσαν σε λειτουργία. Είναι εύλογο, αναφέρουν πληροφορίες πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχοι τεχνικοί έλεγχοι. Η ανακοίνωση για την επίσημη ημερομηνία έναρξης θα γίνει σύντομα.

Στη Βουλή τα «χρυσά» μισθολόγια της ΕΡΤ

 

Ένα νέο περιστατικό μισθολογικής αυτοεπιβράβευσης golden boys φέρνουν στη δημοσιότητα 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) στη Βουλή. Πρόκειται για την απόφαση του Δ.Σ της Ε.Ρ.Τ Α.Ε. να πριμοδοτήσει άγνωστο αριθμό στελεχών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με νέους, υψηλούς μισθούς και μόνο κριτήριο το αν και κατά πόσο είναι αρεστοί στη διοίκηση. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, «σε μια περίοδο που οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις τους, με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος να σαρώνουν, η Νέα Δημοκρατία μοιράζει ‘παντεσπάνι’ στα δικά της παιδιά». Επισημαίνουν μάλιστα μια σειρά από αποφάσεις και παλινωδίες της διοίκησης και των στελεχών της ΕΡΤ οι οποίες εκθέτουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της και συμβάλλουν στην απαξίωση της. Χαρακτηριστικά αναφέρουν το αλαλούμ με την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τα κανάλια της ΕΡΤ, την αποστολή δημοσιογράφων και τεχνικών στα μέτωπα του πολέμου χωρίς βασικά μέσα προστασίας, το φιάσκο με τον ανύπαρκτο ανταποκριτή στη Μόσχα καθώς και το κλείσιμο των βραχέων τη στιγμή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενημέρωση των ομογενών στην Ουκρανία. «Για όλα αυτά, οι ιθύνοντες της Ε.Ρ.Τ. θεώρησαν πως πρέπει να ανταμείψουν εαυτούς -ακολουθώντας το παράδειγμα των διορισμένων μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ- ώστε να μπορούν να συνεχίσουν, παχυλώς αμειβόμενοι, τη ραγδαία απαξίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», καταλήγουν στην Ερώτησή τους προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Η Μόσχα απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο του BBC

 

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν τον ιστότοπο του BBC και υποσχέθηκαν ότι θα απαντήσουν στον «πόλεμο της πληροφόρησης», τον οποίο ξεκίνησε, σύμφωνα με τη Μόσχα, η Δύση, μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας «Roskomnadzor απέκλεισε στη Ρωσία την πρόσβαση στον ιστότοπο BBC News. Πιστεύω προς πρόκειται για την αρχή των απαντήσεων στον πόλεμο της πληροφόρησης που ξεκίνησε η Δύση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε στο Telegram η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. Ο ιστότοπος της Roskomnadzor αναφέρει ότι η πρόσβαση στους ιστότοπους BBC News και του παραρτήματός του στη ρωσική γλώσσα έχει αποκλειστεί στη χώρα. «Η πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη και δίκαιη πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει να στερείται ο ρωσικός λαός», ήταν η αντίδραση του BBC σε ένα σχόλιο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.