Ζελένσκι: Θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα για οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία

Με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να αναφέροουν ότι οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας πολησιάζουν, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ζελένσκι απορρίπτοντας τελεσίγραφα, διαμηνύει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Μόσχα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σε μια συνέντευξή του στο δίκτυο EBU, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να εναπόκειται στην κρίση του ουκρανικού λαού η απόφαση για οποιονδήποτε συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε και πάλι ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφο από τη Ρωσία.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας. Στις κατεχόμενες πόλεις, οι Ρώσοι εγκαθιστούν τη σημαία τους αλλά ο κόσμος την αφαιρεί. Ένας άνδρας σκοτώθηκε για αυτό. Μπορώ να βεβαιώσω ότι μόνο όταν πάψουμε να υπάρχουμε θα υποταχτούμε σε ένα τελεσίγραφο», επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Δεν δεχόμαστε τα τελεσίγραφα, δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη»

Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή. Αυτό δήλωσε, νωρίτερα, ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, Suspilne.

«Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. “Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο” μας λένε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».

«Η Ρωσία θεωρεί πως είναι απαραίτητο να μας καταστρέψει όλους, τότε θα εκπληρωθεί το τελεσίγραφό της. Για παράδειγμα, λένε “δώστε μας το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη ή το Κίεβο”. Ούτε το Χάρκοβο ούτε η Μαριούπολη ούτε το Κίεβο ούτε εγώ, ο πρόεδρος, μπορούμε να το αποδεχτούμε. Ο ίδιος ο λαός προστατεύει το κράτος μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Πηγή fantomas.gr