Μαριούπολη: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολή τέχνης με καταφύγιο με 400 άτομα -Τραγικές καταστάσεις στην πόλη

Σε μία τελευταία εξέλιξη, το sky news μεταφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν μία σχολή τέχνης όπου 400 άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο από τον πόλεμο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κανάλια Telegram του συμβουλίου της Μαριούπολης και της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα, το συμβούλιο είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μέσα και «βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια» του κατεστραμμένου καλλιτεχνικού σχολείου G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της πόλης. Πληροφορίες για θύματα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Το μήνυμα κατηγορούσε τους Ρώσους ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, απηχώντας την τελευταία ομιλία του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο στην είπε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι αντιμέτωποι με ένα συνεχές μπαράζ φονικών και απρόκλητων ρωσικών επιθέσεων. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και τα θανατηφόρα χτυπήματα σε ένα μαιευτήριο και ο βομβαρδισμός ενός θεάτρου το υπόγειο του οποίου λειτουργούσε ως καταφύγιο για χιλιάδες άτομα και οι απώλειες από τον οποίο είναι ακόμη άγνωστες καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται να πάνε στη Ρωσία, καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο
Συνοψίζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες, το CNN αναφέρεται στις τελευταίες καταγγελίες που έκανε η ουκρανική πλευρά καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε το Σάββατο ότι οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε συγκεκριμένα ανακοίνωση. «Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από την περιοχή Livoberezhny και από το καταφύγιο στο κτίριο του αθλητικού συλλόγου, όπου περισσότερα από χίλια άτομα (κυρίως γυναίκες και παιδιά) κρύβονταν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς».

Οι συλληφθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια ανακατεύθυναν ορισμένους από αυτούς σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».

«Αυτό που κάνουν οι κατακτητές σήμερα είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικιαστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν βίαια ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν με τη βία σε άλλη χώρα».

Νωρίτερα το Σάββατο, ένας διοικητής του ουκρανικού στρατού είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια και ισχυρίστηκε ότι το στρατηγικό λιμάνι αντιμετωπίζει τις πιο έντονες μάχες από οποιοδήποτε άλλο σημείο στη χώρα.

Με την επίθεση της Ρωσίας να μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα της, ο Ταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο, από το Σύνταγμα της Εθνικής Φρουράς Αζόφ, είπε στο CNN ότι οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στην πόλη ήταν πλέον σχεδόν ανελέητες.

«Συνήθως, η Μαριούπολη δέχεται πυρά όλη την ημέρα και τη νύχτα. Μερικές φορές (υπάρχουν) 30 λεπτά σιωπής, αλλά μετά η πόλη δέχεται ξανά επίθεση (από) τανκ, πυροβολικό, πολλαπλούς πυραύλους και (αεροσκάφη) όπως βομβαρδιστικά και ελικόπτερα», σημείωσε.

Ουκρανία: Οι δραματικές συνθήκες στη Μαριούπολη
Ο Προκοπένκο είπε ότι οι άνθρωποι στην πόλη ήταν πλέον απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα υπόγεια καταφύγιά τους ακόμη και για να πάρουν τα απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να πίνουν λιγότερο νερό και να τρώνε λιγότερο φαγητό, και ότι βγαίνουν μόνο για να ετοιμάσουν ζεστά γεύματα. «Οι άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στους δρόμους, ρισκάροντας τη ζωή τους κάτω από τους συνεχείς βομβαρδισμούς», είπε ο στρατιωτικός διοικητής. «Η θερμοκρασία είναι μείον 5 βαθμοί Κελσίου στο δρόμο».

Βασικές υπηρεσίες όπως φυσικό αέριο, ρεύμα και νερό, είναι όλες εκτός λειτουργίας στην πόλη. Τα σώματα αφήνονται στο δρόμο γιατί είτε δεν έχει απομείνει κανένας να τα μαζέψει, είτε επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να το επιχειρήσει.

Ο Προκοπένκο είπε ότι κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. «Κάποιοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από ερειπωμένα κτίρια, θαμμένοι ζωντανοί», είπε.

Ουκρανία: Νέες φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη
Στο μεταξύ νέες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την επίθεση σε θέατρο στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε το Σάββατο από τον πάροχο δορυφορικών εικόνων Maxar δείχνει περίπου τα δύο τρίτα του Δραματικού Θεάτρου της Μαριούπολης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με μόνο τη δυτική πρόσοψη να παραμένει όρθια.

Το κτίριο, το οποίο λειτουργούσε επίσης ως ο κύριος σταθμός συγκέντρωσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της πόλης, παρείχε μια προσωρινή στέγαση σε 800 έως 1.300 άτομα όταν χτυπήθηκε, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Ακόμα καθαρά ορατή στην εικόνα είναι η ρωσική λέξη «παιδιά» ζωγραφισμένη με μεγάλα γράμματα στο έδαφος μπροστά από την είσοδο.

Ο Προκοπένκο δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. «Κάποιοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από ερειπωμένα κτίρια, θαμμένοι ζωντανοί», τόνισε.

Όπως επισημαίνει το CNN, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες μετά την επίθεση σε θέατρο στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε το Σάββατο από τον πάροχο δορυφορικών εικόνων Maxar δείχνει περίπου τα δύο τρίτα του Δραματικού Θεάτρου της Μαριούπολης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με μόνο τη δυτική πρόσοψη να παραμένει όρθια.

Το κτίριο, το οποίο λειτουργούσε επίσης ως ο κύριος σταθμός συγκέντρωσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της πόλης, παρείχε μια προσωρινή στέγαση σε 800 έως 1.300 άτομα όταν χτυπήθηκε, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ακόμα μάλιστα διακρίνεται καθαρά η ρωσική λέξη «παιδιά» ζωγραφισμένη με μεγάλα γράμματα στο έδαφος μπροστά από την είσοδο.

Από την πλευρά του ο Προκοπένκο επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι τα συνεχόμενα πυρά του ρωσικού πυροβολικού δυσχέραιναν τις προσπάθειες να διασωθούν επιζώντες από το κτίριο. Οι επικοινωνίες στην πολιορκημένη πόλη ήταν δύσκολες εδώ και μέρες και οι εργασίες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από τον κίνδυνο σχεδόν συνεχών βομβαρδισμών, σύμφωνα με αναφορές από το εσωτερικό της πόλης. Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι πολλοί επιζώντες έπρεπε να βγουν μόνοι τους από τα ερείπια. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αρκετούς Ουκρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, αναφέρουν ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ανάμεσα στα οποία ένα άτομο με σοβαρά τραύματα.

Μαριούπολη: 4.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο

Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.172 παιδιά, απομακρύνθηκαν το Σάββατο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τον Κιρίλο Τιμοσένκο, ανώτερο στέλεχος του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριούπολη βρίσκεται σε ένα τμήμα της ακτής που συνδέει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής για να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των δύο περιοχών.