Δένδιας: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα πολέμου

Greek Foreign Minister Nikos Dendias makes statements with his Russian counterpart Sergei Lavrov after their meeting in Athens, Monday, Oct. 26, 2020. The talks of the two diplomats were focus on the situation between Greece and Turkey as the neighbour country announced late Saturday that it is extending by one week a gas exploration mission in the eastern Mediterranean that has caused tensions with Greece. (Costas Baltas/Pool via AP)

Είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στην Ουκρανία , σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει έρευνα στη Χάγη για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» όσα συμβαίνουν στη Μαριούπολη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία και για κάτι απόλυτα μη συμβατό προς το διεθνές δίκαιο.

Ο ίδιος συνέχισε διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου, με στόχο παράλληλα να προστατεύσει και την ελληνική ομογένεια στην ουκρανικές περιοχές.

«Μεγάλο στοίχημα για εμάς η Αλεξανδρούπολη»

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως για την Ελλάδα είναι «μεγάλο στοίχημα η Αλεξανδρούπολη» και πως «έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ενώ αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Μαριούπολη τα χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου».

«Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Ποιο είναι το πλήρες της σχέδιο δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τη στάση του στο ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τη φημολογία περί δικών του αντιρρήσεων, ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι και παραμένει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πως εάν είχε διαφορετική άποψη η οδός που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει θα ήταν προφανής:

«Η ΕΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό κάναμε κι εμείς δίνοντας αμυντικό υλικό σε μια χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές, για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον πέρα και από θέση αρχής», είπε.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα βρέθηκε να ακολουθεί την αμυντική τακτική – «καθρέφτη» του ΝΑΤΟ των χωρών της Βαλτικής και όχι τη γαλλική είπε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι και η Γαλλία.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία να αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

«Όταν ανέλαβα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν σε κάποιο φοβερό σημείο και εργάστηκα πολύ για να τις βελτιώσω. Λυπάμαι πολύ για το σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής, είπε πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνει εισβολή, την ίδια ώρα που Αμερικανοί και Βρετανοί ήταν βέβαιοι πως επίκειται επίθεση και μάλιστα έστελναν και φωτογραφικά στοιχεία για επικείμενη εισβολή.