ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗΝ ΜΙΤ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί, η Τουρκία προσπαθεί εκμεταλλευόμενη την παραμικρή ευκαιρία, να κλείσει διπλωματικά μέτωπα . Στόχος του καθεστώτος Ερντογαν τα τελευταία δυο χρόνια είναι να μειωθούν οι αποστάσεις με το το κράτος του Ισραήλ .
Πριν λίγες ημέρες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι απέτρεψαν μια ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία ενός Τουρκο-ισραηλινού επιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Η MIT, η τουρκική μυστική υπηρεσία, συνέλαβε οκτώ άτομα ως ύποπτα για το σχεδιασμό της δολοφονίας του Γιαΐρ Γκέλερ, με διπλή υπηκοότητα –τουρκική και ισραηλινή– ο οποίος διαθέτει επιχειρήσεις στους κλάδους της αεροπορίας και της άμυνας, διευκρίνισε η Sabah.
Η δολοφονική απόπειρα σχεδιάστηκε ως αντίποινα για εκείνη του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον Νοέμβριο του 2020 κοντά στην Τεχεράνη, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.
Η δολοφονία Φαχριζαντέχ, ενός κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα, αποδόθηκε στο Ισραήλ, το οποίο υποπτευόταν ότι ήταν ο πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Στη συνέχεια, η Άγκυρα καταδίκασε αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με τη Sabah, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης εξαπέλυσε επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών του δικτύου.
«Μετά από ένα μήνα έρευνας και παρακολούθησης», συνελήφθησαν οκτώ άτομα για «συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» ενώ ο επικεφαλής του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν, τόνισε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τουρκική ΜΙΤ συνεργάστηκε με τη Μοσάντ για την αποτροπή της δολοφονίας και την προστασία του επιχειρηματία που «μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος».
Η Άγκυρα επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά από χρόνια εντάσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα την επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, με τον οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες.
Οι σχέσεις Άγκυρας-Ισραήλ παραμένουν τεταμένες μετά το επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν θανατηφόρα επίθεση σε τουρκικό πλοίο που προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Και οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα.
Πρωταγωνιστής στην μείωση των αποστάσεων με το Ισραήλ είναι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών MΙT.
Η ΜΙΤ συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενώ έχει ,
τέσσερα κύρια καθήκοντα: την Πανεθνική Ασφάλεια , την Συλλογή Πληροφοριών ,την Αντικατασκοπία και την Κυβερνοάμυνα.
Το μέλλον θα δείξει αν κατάφερε κάτι στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ .

 

Πηγή fantomas.gr