Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στασιμότητα οδηγεί τους Ρώσους σε ωμότητες – Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Οι βομβαρδισμοί κτηρίων στα οποία βρίσκονται άμαχοι προκαλώντας διεθνή κατακραυγή είναι ανάμεσα στα στιγμιότυπα που κυριαρχούν στην 22η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μιας και η ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις χωρίς ουσιαστικά οφέλη.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία αναφορά του υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο στην ημερήσια ενημέρωσή του σημειώνει πως οι Ρώσοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε ορισμένα σημεία ακόμη και στην αντεπίθεση προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους εισβολείς.

Διαβάστε ακόμη: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολείο και κοινοτικό κέντρο στο Χάρκοβο

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί.

Πηγές δε του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που επικαλείται η Daily Mail, ανέφεραν επίσης ότι το Κίεβο έχει τη Μόσχα «σε φυγή» και ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να απέχει μόλις δύο εβδομάδες από το «σημείο κορύφωσης» – μετά από το οποίο «η δύναμη της αντίστασης της Ουκρανίας θα γίνει μεγαλύτερη από την επιτιθέμενη δύναμη της Ρωσίας».

Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι το βράδυ της Τετάρτης προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εάν συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απώλειες. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τέτοιες απώλειες στην Ουκρανία που δεν είχαν στη Συρία και την Τσετσενία, που δεν είχαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν», είπε ο Ζελένσκι. «Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος σας εναντίον του ουκρανικού λαού, οι Ρωσίδες μητέρες θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας μαζί».

New York Times: Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Σε 36 ημέρες μάχης στην Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 πεζοναύτες. Τώρα, 21 ημέρες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ο στρατός του έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, με περισσότερους από 7.000 θανάτους Ρώσων στρατιωτών, πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από όσους Αμερικανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μαζί.

Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός, που συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες μάχης, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, με επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των ρωσικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών σε σχηματισμούς αρμάτων μάχης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι ένα ποσοστό απωλειών 10%, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, για μία μονάδα την καθιστά ανίκανη να εκτελέσει καθήκοντα που σχετίζονται με τη μάχη. Με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες να εμπλέκονται πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές απώλειες, αν συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμώμενοι 14.000 έως 21.000 τραυματίες, είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW) στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες για την αντικατάσταση των απωλειών μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού θανάτου του διοικητή της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων κοντά στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν δυνάμεις από την Αρμενία, τα κράτη πληρεξούσιά της στη Γεωργία και τις εφεδρικές μονάδες στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια που ωστόσο δεν θα παράσχουν στις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο την απαραίτητη μαχητική ισχύ για την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης στο εγγύς μέλλον.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες, ανεπιτυχείς επιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου και δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνουν τον θύλακα της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν μπορούν να διεξάγουν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά μήκος πολλαπλών αξόνων προέλασης.

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην Τσερνίχιβ

Εν τω μεταξύ, ους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα. “Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθεςπως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.