Μέτρα “στήριξης” – Πώς θα εισπραχθεί η επιδότηση έως 40 – 50 ευρώ στη βενζίνη – Ποιοι οι δικαιούχοι – Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης, λέει η Αντιπολίτευση

Το μηχανισμό και τους δικαιούχους της επιδότησης καυσίμου, συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν κατά τη σημερινή ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Δείτε όλα τα μέτρα

 

Aνακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Επίσης, επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο με βάση τις σημερινές τιμές.

Για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ , ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

diafaneia_4

Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων στήριξης για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση για τα νοικοκυριά

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

· Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%.

· Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης επιδοτούνται με 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο.

· Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 KWh επιδοτούνται με 210 ευρώ ανά MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο.

· Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτούμε με 290 ευρώ ανά MWh τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο. Για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση σε επιχειρήσεις και αγρότες

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Επιπλέον για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Αρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια. εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva διαθέτουμε επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Συνολικά για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο αύξηση 137%.

Φυσικό Αέριο: Επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

diafaneia_2

Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης, λέει η Αντιπολίτευση

Η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και οι κυβερνητικές επιλογές έναντι της ακρίβειας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και από τις νέες χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, αποτελούν τα πεδία επί των οποίων εκδηλώνονται οι ενστάσεις και οι διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρχικώς στη Βουλή και με αφορμή την, με ευρεία πλειοψηφία (266 ψήφοι «υπέρ») κυρωθείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ΣΥΡΙΖΑ και σε υψηλότερους τόνους αργότερα το ΚΚΕ, η Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν τη διαφωνία τους για κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, ειδικώς στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ δεν έλειψε και η καταγραφή του προβληματισμού τους στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. «Η κυβέρνηση επέλεξε τον πιο επικίνδυνο δρόμο της εμπλοκής, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», είπε για το Ουκρανικό ο κ. Γ. Τσίπρας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ασκείται μια διπλωματία των υπερεξοπλισμών, μια πολιτική με παρεμβάσεις και δεσμεύσεις πέραν της περιοχής μας», συμπλήρωσε με παρέμβασή του ο κ. Ν. Βούτσης. Αναλόγου περιεχομένου τοποθετήσεις, σε υψηλότερους τόνους, έγιναν από τον κ. Ν. Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) και τη Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), με τον πρόεδρο της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλο να τάσσεται συνολικά κατά της σημερινής Δύσης που –όπως είπε– είναι «μια σκοταδιστική Δύση, ένας αντιπολιτισμός». Σε άλλο μήκος κύματος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρ. Λοβέρδος είπε ότι «η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σχετικά». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τόνισε: «Η Ελλάδα έχει βασικές αρχές, επί τη βάσει των οποίων κινείται στην εξωτερική της πολιτική: το ανθρωπιστικό δίκαιο, το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας, τη συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Διαφωνίες στη Βουλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ουκρανικό και στα ελληνοτουρκικά.

Αργότερα το απόγευμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων: «Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης, μιλώντας για ψίχουλα. Εχει τουλάχιστον αυτογνωσία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δημ. Γάντζος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και, πάντως, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης». Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι «αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης», ενώ από την Ελλ. Λύση σημειώθηκε ότι «ακούσαμε πάλι την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή με επιδόματα».

Πηγή fantomas.gr