Συναγερμός από τις ΗΠΑ: «Η Ρωσία ζήτησε drones και πυραύλους από την Κίνα»

Ολα αυτά, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μετά το αίτημα της τελευταίας για παροχή συστημάτων, όπως πύραυλοι εδάφους-αέρος και drones προκειμένου να στηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση των τηλεγραφημάτων που εστάλησαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσας, ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον είπε στους συμμάχους της ότι η Ρωσία είχε ζητήσει από την Κίνα πέντε τύπους οπλικών συστημάτων, όπως πύραυλοι εδάφους-αέρος, drones, θωρακισμένα οχήματα κ.α. Το αίτημα προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, που προσπαθεί να εμποδίσει την Κίνα – τον ισχυρότερο διπλωματικό εταίρο της Ρωσίας – να σπεύσει στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν έχει εξάωρες συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, το στέλεχος του πολιτμπιρό του Πεκίνου, Γιανγκ Ζιετσί στη Ρώμη για σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για έντονη συζήτηση, αλλά δεν αποκάλυψε κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας, ενώ ο Γιανγκ απηύθυνε αργότερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Επιμένει η Κίνα: Fake News ότι η Ρωσία μας ζήτησε στρατιωτική βοήθεια
Πριν τη συνάντηση αυτή Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να αποκαλύπτουν τα αιτήματα της Ρωσίας για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, που το Πεκίνο διέψευσε ως ‘”fake news”. Ερωτηθείς αναφορικά με το αίτημα για την παροχή drones, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, περί διασποράς «κακόβουλης παραπληροφόρησης από μέρους των ΗΠΑ με στόχο την Κίνα». «Παίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να βοηθήσει να τερματιστεί μια σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από 20 μέρες. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν πιέσει την Κίνα να μετάσχει στις κυρώσεις στη ρωσική οικονομία που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους και Ασιάτες συμμάχους τους. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί βαθιά για την ευθυγράμμιση της Ρωσίας με την Κίνα.