Κορωνοϊός – Γιώργος Ατσαλάκης στην «Κ»: Η πιθανότητα νέου κύματος αυξάνεται

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα o κορωνοϊός είναι 40 φορές λιγότερο θανατηφόρος από τον Ιανουάριο του 2021, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη. Η θνητότητα από τη γρίπη είναι 0,4%, ενώ η θνητότητα από το στέλεχος «Ομικρον» έχει πέσει στο 0,35%. Προσοχή όμως, η πτώση της θνητότητας οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων για τον κορωνοϊό – ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός εμβολιασμένων για τη γρίπη. Το 73,1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει δύο δόσεις και το 57,2% και την αναμνηστική δόση. Η πανδημία αύξησε 7 φορές τους θανάτους σε σχέση με αυτούς από τη γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα. Σήμερα ο αριθμός των θανάτων είναι αυξημένος μόνο κατά 50% σε σχέση με τη γρίπη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κορωνοϊός προκαλεί συστημική ζημιά στο σώμα σε σχέση με τη γρίπη.

Η επιστήμη κυρίως με τα εμβόλια έχει κάνει σωστά τη δουλειά της. Η θνητότητα μειώνεται όσο αυξάνεται το τείχος ανοσίας είτε μέσω των εμβολιασμών είτε μέσω της φυσικής νόσησης. Ομως η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν πρέπει να αγνοείται. Η ΒΑ.2 υποπαραλλαγή της «Ομικρον» είναι 30% πιο μεταδοτική από την «Ομικρον». Στο Ην. Βασίλειο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έπειτα από πτώση επί δύο μήνες από την κορυφή, άρχισαν να αυξάνονται, πάνω από 20% την τελευταία εβδομάδα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Στο διάγραμμα εμφανίζεται ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας για όλο τον κόσμο. Η κορυφή του τελευταίου κύματος με το στέλεχος «Ομικρον» προς το τέλος Ιανουαρίου, με 3.445.357 κρούσματα, είναι 4 φορές υψηλότερη από την προηγούμενη κορυφή προς το τέλος Απριλίου του 2021 (826.596). Μετά την απότομη άνοδο του κύματος της «Ομικρον» ακολούθησε απότομη πτώση, η οποία δεν έφθασε στα προηγούμενα χαμηλά και φαίνεται ότι στο επίπεδο των 1.608.428 κρουσμάτων δημιουργεί βάση και προϋποθέσεις για νέο κύμα.

Ο ιός δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη. Οσο θα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές την άνοιξη και το καλοκαίρι, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα.

Στη χώρα μας η βάση αυτή διαμορφώνεται με το 7ήμερο κινητό μέσο στα 13.635 κρούσματα την 7η Μαρτίου. Οι επόμενες μέρες δείχνουν την αναστροφή των κρουσμάτων προς τα πάνω, όπως συμβαίνει και με τα παγκόσμια δεδομένα κρουσμάτων. Ηδη ο 7ήμερος κινητός μέσος την 13/3/22 ανήλθε σε 18.172 κρούσματα. Δηλαδή, αύξηση κατά 33% σε 6 ημέρες. Ανάλογη ανοδική τάση ξεκίνησε και για τους διασωληνωμένους ασθενείς. Η πρόσφατη απελευθέρωση κάποιων μέτρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων. Η πιθανότητα νέου κύματος αυξάνεται.
Το 70,6% του πληθυσμού της χώρας μας έχει λάβει δύο δόσεις και το 50,7% και την αναμνηστική δόση. Το 13% θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση, άρα βρίσκεται με χαμηλή προστασία. Εάν προστεθεί και το 29% των μη εμβολιασμένων, πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι ελάχιστα ή καθόλου προστατευμένο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-65 ετών έχουν φθάσει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 38,5%. Οι διασωληνωμένοι άνω των 65 ετών είναι σχεδόν στο 60%. Αντιστοίχως, οι απώλειες προέρχονται κατά 16% από τις ηλικίες των 40-65 ετών και κατά 83% από τις ηλικίες των 65 και άνω. Η θνητότητα στη χώρα μας φθάνει περίπου στο 0,33%, αλλά καθώς ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, σε μερικές εβδομάδες θα ανέλθει και αυτό το ποσοστό. Ακόμα και με μικρή θνητότητα, όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη αυξάνονται οι θάνατοι. Επιπλέον ξέρουμε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη. Οσο θα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές την άνοιξη και το καλοκαίρι, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε εκτιμήσει τη συμβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης στη μετάδοση του ιού. Η τήρηση των αποστάσεων πρέπει να συνεχιστεί, όπως και η ορθή χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς συνωστισμούς. Η προσπάθεια να εμβολιαστούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες, και ιδιαίτερα σε ηλικίες πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να συνεχιστεί για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα θανάτων, τα οποία μπορεί να έλθουν σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά με την εμφάνιση νέου κύματος.

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

KATHIMERINI

Πηγή fantomas.gr